Trufele frantuzesti amenintate de incalzirea globala

Trufa neagra, una dintre cele mai scumpe si exclusive delicatese din lume, este amenintata de incalzirea globala, informeaza Reuters.

Specie misterioasa de fungus subteran cu proprietati terapeutice si afrodiziace, trufele aromate sunt foarte fragile si nu pot rezista fara apa mai mult de trei saptamani.

Dar seceta prelungita din majoritatea regiunilor de cultivare a acestora din Europa, impreuna cu predictiile despre incalzirea globala sugereaza faptul ca viitorul trufelor negre va deveni la fel de negru ca ele, spre disperarea cultivatorilor.

„Anii cu recolte saracacioase, care erau pana acum exceptii, devin standard”, a spus Jean-Charles Savignac, presedintele Federatiei Franceze a Truficultorilor (EFT).

Cei trei mai producatori, Franta, Italia si Spania, furnizeaza aproximativ 100 tone de trufe pe an. In Franta, recolta din aceasta iarna a produs putin peste 20 de tone de trufe de calitate inalta, jumatate din cat era de asteptat.

Meteo France anunta ca, pana la sfarsitul secolului, orasul Tulouse, care se afla in apropiere de regiunile crescatoare de trufe, va avea parte de temperaturi de peste 35 grade Celsius intre 22 si 55 de zile pe an. In prezent, astfel de caldura se inregistreaza in aproape 4 zile pe an.

Imputinarea proviziilor de trufe, alaturi de cererile tot mai mari au dus la cresterea preturilor. Un kilogram de trufe negre poate sa coste pana la 1.000 de euro, un pret de trei ori mai mare decat cel de la sfarsitul anilor 1990.

Dar preturile ridicate nu au calmat nervii producatorilor de trufe din Franta.

In timp ce schimbarile climatice reduc productivitatea recoltelor din regiunea mediteraneana, incalzirea globala a oferit conditii bune de temperatura pentru cultivarea trufelor in zonele de nord.

Din cauza numarului de cereri care intrece numarul proviziilor, comerciantii de pretutindeni incearca sa faca fata cererilor importand trufe din China.

Trufele chinezesti sunt asemenetoare in aparenta cu cele europene, dar au mai putina aroma si costa de trei ori mai putin. FFT a cerut insa Uniunii Europene sa interzica importurile.

Ftot: Reuters

spot_img

Ultimele știri