Trei parcuri eolienein Tulcea, gata pana in 2011

Romania va avea trei noi parcuri eoliene in zona Tulcea, pana in 2011, ce vor mari productia nationala de energie electrica in turbine eoliene cu inca 43,6 MW.

Proiectele apartin companiei Blue Line Energy, din judetul Bistrita-Nasaud, iar valoarea acestora este estimata la peste peste 65 milioane de euro.

„Cele trei proiecte sunt primele dintr-o serie mai lunga. Daca totul merge conform planului si nu vom avea alte surprize legislative, ar trebui sa fie functionale pana la sfirsit de 2011, in zona Tulcea”, a declarat directorul Blue Line Energy, Darius Nath.

„O parte dintre proiecte sunt 100% autorizate, respectiv cu contract de racordare. Ba mai mult, o parte din infrastructura si chiar o parte din statia electrica pentru cel mai important dintre proiecte sunt deja realizate“, a adaugat acesta. Potrivit lui Nath, compania mai are in derulare, in diverse stadii de executie, proiecte de productie a energiei eoliene cuprinse intre 525 si 555 milioane euro.

In total, proiectele pe care firma le-a dezvoltat sau care sunt in curs de finalizare pana la finalul anului 2012, pe intreg teritoriul Romaniei, se incadreaza intre 350 MW si 370 MW, aproximativ jumatate din puterea unui reactor nuclear din centrala de la Cernavoda.

Parcul eolian din Dobrogea, finalizat in mai

Prima etapa a celui mai mare proiect eolian din Romania, parcul de la Fantanele – Cogealac din Dobrogea, va fi finalizata, potrivit unor informatii de ultima ora, in luna septembrie a acestui an. Proiectul include instalarea a 139 de turbine eoliene de 2,5 MW furnizate de General Electric si este dezvoltat de compania CEZ Romania. La sfarsitul lucrarilor din cea de-a doua etapa, parcul eolian din Dobrogea va fi cel mai mare din Europa.
Romania a instalat anul trecut surse de energie eoliana cu o capacitate de 3 MW, ajungand la un total de 14MW. Autoritatile romane au primit solicitari pentru aprobarea instalarii de centrale pe vant a caror capacitate depaseste potentialul tarii.

Regiunea Dobrogei este considerata de expertii europeni in energie alternativa ca avand cel mai mare potential eolian terestru din sud-estul Europei. Cu toate acestea, energia eoliana produsa (14MW) reprezinta un procent infim (0,02%) din productia nationala, in conditiile in care potentialul eolian al tarii poate depasi 14.000 de MW.

Aceasta, din cauza capacitatii reduse a sistemului energetic de a prelua electricitatea produsa de aceste turbine, in conditiile in care resursa eoliana este fluctuanta si greu de prognozat.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri