Comercializarea certificatelor de Emisii Europene- European Union Allowances (EUA) a reinceput, astazi, dupa o pauza fortata de o saptamana si jumatate. Registrele au fost inchise pentru testari pe data de 6 octombrie 2008 in vederea pregatirii conectarii CITL-ITL. Intr-un comunicat de presa al oficialitatilor europene s-a mentionat ca Marea Britanie si Romania vor avea registrul inchis in urmatoarele cateva zile pentru a efectua alocarea certificatelor.
Certificatele EUA08 (pret contract decembrie 2008) au inregistrat miercuri la inchidere 23,10 EUR, cu 55 eurocenti mai putin decat la inchiderea zilei precedente. CER08 (pret contract decembrie 2008) a inregistrat la sfarsitul zilei 19.80 EUR, 45 eurocenti mai putin decat marti seara. Diferenta dintre EUA08 si CER08 s-a subtiat la aproximativ 3.00 euro.
Tranzactiile cu emisii de dioxid de carbon presupun contracte in care o parte o plateste pe cealalta in schimbul reducerii unei cantitati date de emisii de gaze cu efect de sera (GHG). Acestea pot fi impartite in doua tipuri:
Tranzactii bazate pe bonificatii, prin care cumparatorul achizitioneaza bonificatii de emisii de carbon creditate si alocate (sau oferite spre licitatie) de catre institutii de reglementare sub regimul cap-and-trade. Schemele de alocare includ Certificatele de Emisii Europene – European Union Allowances (EUA) care functioneaza sub Schema de Comercializare a Emisiilor a Uniunii Europene – EU Emission Trading Scheme (EU ETS) si Assigned Amount Units – Unitatile Sumelor Desem nate (AAUs) cu care opereaza Protocolul de la Kyoto. Pietele de bonificatii "cap-and-trade" isi pot stabili o structura flexibila astfel incat sa atinga tintele de performanta ecologica dorite.
Tranzactiile bazate pe proiecte, prin care cumparatorul achizitioneaza credite de emisii prin intermediul unui proiect care poate demonstra nemijlocit ca emisiile de gaze cu efect de sera pot fi reduse. Daca proiectul se focalizeaza pe o alta tara industrializata, atunci el va fi inclus in structura de implementare in comun – Joint Implementation (JI) Framework a Protocolului de la Kyoto. Daca investitiile se fac intr-o tara in curs de dezvoltare, acestea vor fi certificate sub Mecanismul de Dezvoltare Curata – Clean Development Mechanism (CDM), care apartine tot Protocolului de la Kyoto. Proiectele CDM genereaza Reduceri de Emisii Certificate – Certified Emission Reductions (CER), in timp ce proiectele JI dau nastere la Unitati de Reducere a Emisiilor – Emission Reduction Units (ERUs).