Tranzactii ilegale cu terenuri, in Clisura Dunarii

In Clisura Dunarii, de-a lungul drumului national 57, se fac afaceri uriase cu terenuri care afecteaza luciul de apa al lacului de acumulare Portile de Fier I, a declarat, joi, inginerul sef al Sistemului de Gospodarire a Apelor
Mehedinti, Ionita Cruceru.

Potrivit acestuia, multe persoane cu bani, din toate colturile tarii, vin in zona, identifica fosti proprietari ai terenurilor acoperite de apele Dunarii odata cu intrarea in exploatare a barajului Portile de Fier I, achizitioneaza acte care atesta dreptul de proprietate a acestora inainte de 1972 si, prin diferite inginerii notariale, intra in posesia suprafetelor mentionate in acestea.

"In realitate, din terenurile cu pricina nu a mai ramas decat o mica parte, restul fiind acoperit de apele Dunarii. Dupa ce intra in acest mod, chipurile, in legalitate, incep sa faca umpluturi cu pamant pe distante de 30 si 60 metri de la malul fluviului, pentru a-si construi case de vacanta sau pensiuni", a precizat Ionita Cruceru.

In opinia sa, autoritatile judetului sunt pasive la acest fenomen care a afectat ecosistemul Dunarii, mai ales ca toate dejectiile si apele uzate din imobilele care au aparut in perimetrul frontierei se varsa direct in apele unuia dintre cele mai mari fluvii europene.

"Pentru blocarea tranzactiilor cu terenuri (metru patrat aici osciland intre 170 si 250 de euro) ar trebui sa se umble in arhive pentru a se constata ca cetatenii care se indeletnicesc cu o astfel de activitate comerciala, ei sau parintii lor, au fost despagubiti de stat si ca ei nu mai au niciun drept sa revanda ceea ce nu mai exista", a afirmat Ionita Cruceru.

El sustine ca in Clisura Dunarii activeaza mai multe filiere mafiote de negustori de terenuri ce exista doar sub apele Dunarii si care pun in pericol exploatarea in conditii de siguranta a Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri