Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Transilvania Expres: Proiect de lege- Pedepse mai aspre pentru taierile abuzive de copaci

34 de parlamentari au initiat o propunere legislativa de modificare a Codului Silvic ce prevede, in primul rand, o crestere a sanctiunilor pentru taierea abuziva a padurilor, arata un comunicat de presa dat publicitatii de Comisia pentru silvicultura, agricultura si dezvoltare rurala din Senat. Initiatorii sustin ca actualul proiect de act normativ raspunde cerintelor actuale din domeniul silviculturii si respecta prevederile legale ale Uniunii Europene.

Program de impadurire

Printre prevederile propunerii se numara crearea cadrului juridic pentru administrarea padurilor prin ocoale silvice de stat si private, intarirea disciplinei in administrarea fondului forestier, dar si cresterea suprafetei acestuia, cresterea responsabilitatii factorilor de raspundere si decizie din domeniul silvic, precum si simplificarea birocratiei in administrarea fondului forestier. Mai mult, se prevede ca pana in anul 2030, in baza Programului de impadurire vor fi plantate cu puieti aproximativ doua milioane de hectare pentru combaterea eroziunii solului si pentru regenerarea terenurilor neproductive.

Probleme la incasarea sanctiunilor

"Pot sa va spun ca nici pana acuma n-au fost restrictionari din punct de vedere financiar pentru reconstructiile ecologice. Finantarile sunt deschise, exemple fiind zone din Cincu, Crizbav sau Tarlungeni. Despre ceea ce priveste sanctiunile va pot spune ca problema nu tine neaparat de cuantumul acestora, ci de incasari. Asta si pentru ca apar uneori vicii de procedura in intocmirea proceselor-verbale, iar cei gasiti in neregula sunt absolviti de instanta", spune seful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Brasov, Benedek Gabor.

Reorganizarea ocoalelor private

"Referitor la disciplina in administrarea fondului forestier, poate fi vorba de o procedura de reorganizare, mai ales a ocoalelor private, care sa capete personalitate juridica. O alta problema este legata de cota de taiere. Fiecare proprietar este obligat sa aiba un amenajament silvic, insa cota este aprobata printr-o Hotarare de Guvern care de obicei este cu 13-29% mai mica decat prin amenajament. Proprietarii au fost intotdeauna nemultumiti de aceasta situatie, astfel ca probabil se doreste o interpretare mai flexibila", a mai explicat Benedek Gabor.

Pentru mai multe informatii vizitati Transilvania Expres

spot_img

Ultimele știri