Cele peste 2 hectare de sere detinute de Transgex in localitatea Livada, judetul Bihor, destinate productiei de tomate, sunt primele din Romania incalzite in sistem bioecologic, cu apa termala, iar daunatorii sunt combatuti biologic.
Incalzirea serelor de tomate cu energie geotermala elimina consumul de combustibili fosili, poluarea fiind zero, iar cantitatea de rosii obtinuta intr-un an, la un hectar, se ridica la 400 de tone.
Fara insecticide sau erbicide
Polenizarea se face biologic folosindu-se bondari, cu efect pozitiv asupra cantitatii si calitatii productiei, iar solutia adoptata pentru combaterea daunatorilor este una biologica si se face folosind produse cu scop preventiv, cat si curativ, care se bazeaza pe antagonismul speciilor. Productia si randamentul sunt deosebite, obtinandu-se o recolta de 3 ori mai mare comparativ cu productia din sistemul clasic al serelor”, a declarat, pentru Green Report, Alin Iacobescu, directorul Transgex.
Contra musculitei albe de sera se actioneaza cu o viespe parazita, iar impotriva purecilor si a paduchilor de plante se folosesc alte insecte.
Apa geotermala, folosita ca sursa de energie, este nepoluanta si este extrasa dintr-un foraj de mare adancime, iar pentru o fructificare uniforma, polenizarea se face biologic folosindu-se bondari. In plus nu sunt folosite insecticide sau erbicide.
“Serele sunt unice in Romania”
Potrivit lui Alin Iacobescu, serele sunt unice in Romania, iar gustul tomatelor de la Livada este mult mai bun decat al celor aduse din alte tari europene ori din import.
In prezent, capacitatea serelor se ridica la 25.800 de plante, iar productia obtinuta cu acest sistem de cultura poate ajunge pana la 400 t/ha/an. Tomatele obtinute sunt deja comercializate in Romania si in Ungaria, compania noastra intentionand extinderea suprafetelor de sera, respective al comercializarii acestor produse pe pietele din Uniunea Europeana”, a mai spus Alin Iacobescu.
Sistemul de cultura adoptat este hidrocultura, necesarul de microelemente fiindu-le asigurat plantelor printr-un sistem complet automatizat de fertirigare.
Factorii climatici din sera sunt mentinuti in parametrii optimi printr-o serie de senzori, termometre si umidometre, datele inregistrate de acestea fiind transmise unui sistem computerizat care mentine acesti parametrii la un nivel optim specific culturii din sera”, potrivit reprezentantilor Transgex.
Transgex este cea mai mare companie din Romania, implicata in lucrari de prospectiune, explorare si exploatare a zacamintelor de ape geotermale.