Traficul rutier genereaza 70% din poluarea Capitalei

Poluarea atmosferica a Capitalei este generata de traficul rutier (70%), dar si de santierele de constructii, centralele electrotermice sau industrie, a declarat, joi, directorul executiv al Agentiei pentru protectia Mediului Bucuresti (APMB), Adrian Catrina, la sedinta Colegiului prefectilor.

El a precizat ca pentru imbunatatirea calitatii aerului se impune reducerea poluarii cauzate de vehicule, cresterea suprafetelor de spatii verzi si controlul santierelor de constructii.

Catrina a prezentat o serie de masuri in aceasta directie cuprinse intr-un program elaborat anul trecut, care urmeaza sa fie supus dezbaterii publice in urmatoarele 30 de zile iar, ulterior, aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Printre aceste masuri figureaza mentinerea restrictiilor de circulatie pentru autovehiculele de mare tonaj (peste cinci tone), interzicerea stationarii vehiculelor individuale pe prima banda de circulatie a strazilor principale, intre orele 8,00 si 20,00. Aceasta banda (pe arterele cu cel putin doua benzi pe sens) va fi destinata exclusiv transportului in comun, precum si vehiculelor serviciilor sociale.

De asemenea, in atentia APMB stau si alte masuri precum asigurarea suprafetelor de spatiu verde, inasprirea amenzilor impotriva celor care nu asigura intretinerea corespunzatoare a acestora, realizarea unui transport public integrat si utilizarea vehiculelor nepoluante.

La randul sau, seful Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, comisar-sef Marian Motoc, s-a referit la problemele pe care le ridica poluarea fonica in Capitala, produsa in special de motociclete si masinile tunate, care creeaza disconfort bucurestenilor.

In acest sens, Olivia Oprisan, comisar-sef la Garda Nationala de Mediu, a spus ca institutia pe care o reprezinta a achizitionat deja mai multe fonometre, care urmeaza sa fie omologate si, in maximum doua saptamani, sa masoare cu exactitate gradul de poluare fonica in Capitala.

In alta ordine de idei, Oprisan s-a referit la numarul mic de comisari aflati in acest serviciu si la necesitatea de a colabora cu inspectorii din Primaria generala si din cele de sector in vederea combaterii poluarii produse de santierele de constructii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri