Topirea ghetarilor elibereaza substante cancerigene  

Topirea ghetarilor duce la eliberarea in atmosfera si in oceane a unor substante poluante cancerigene, sustin oamenii de stiinta citati de “Daily Mail”.

Chimicalele ajung in lantul trofic si raman in corpul omenesc, cauzand tumori, boli de inima si infertilitate, potrivit unui studiu international care face legatura dintre schimbarile climatice si o clasa de toxine numite poluanti organici persistenti. Studiul a fost realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP).

Studiul, care va fi publicat luna viitoare, sustine ca cresterea temperaturilor si vremea extrema cresc expunerea oamenilor la substante poluante. Poluantii organici persistenti, clasa din care fac parte pesticide precum DDT si chimicale folosite in producerea aparaturii electronice, sunt substante care rezista zeci de ani in mediu si se acumuleaza in tesuturile organismelor.

Fenomenele meteo extreme, cum ar fi inundatiile de anul acesta din Pakistan, elibereaza substante poluante. De asemenea, temperaturile tot mai crescute genereaza un risc mai mare de raspandire a malariei.

“Foarte mici cantitati de poluanti organici persistenti ajung in lantul trofic, insa acestea se acumuleaza din ce in ce mai mult pe masura ce urcam treptele lantului. La capat ne aflam noi. Gasim acesti poluanti in laptele mamelor si in sange”, a declarat Donald Cooper, reprezentantul UNEP. El a subliniat faptul ca aceste substante calatoresc fara sa tina cont de granite si pot ajunge oriunde in lume.

Poluantii organici persistenti au fost interzisi dupa ce s-a descoperit ca provoaca infertilitate si cancer.

 

spot_img

Ultimele știri