Tokes, nemultumit de reluarea discutiilor privind proiectul Rosia Montana

Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, se declara nemultumit de reluarea in Guvern a discutiilor privind proiectul de minerit cu cianuri de la Rosia Montana, dar si de declaratiile reprezentantilor Executivului referitoare la reimpartirea regiunilor de dezvoltare.

Laszlo Tokes, care este si presedintele CNMT, a declarat vineri la Targu Mures ca, la o saptamana de la intalnirea reprezentantilor Guvernului roman cu vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a abordat tema mineritului cu cianuri din proiectul Rosia Montana, primii afirma ca acesta va fi reluat.

El a spus ca este nemultumit si de declaratiile facute de reprezentantii Executivului roman, referitoare la reimpartirea regiunilor de dezvoltare.

"Ne ingrijoreaza foarte mult ca, dupa abia o saptamana de la vizita domnului vice-prim-ministru Semjen Zsolt la Bucuresti, in Secuime si la Cluj, dupa ce cu ocazia intrevederilor din Bucuresti s-au ridicat problemele mineritului cu cianida (cianuri – n.r.), respectiv reforma regionala a Romaniei, in vederea formarii regiunii Tinutului Secuiesc, deja se fac afirmatii din partea Guvernului roman ca se va reincepe procesul de aprobare a proiectului de la Rosia Montana, respectiv ca Guvernul roman este impotriva regiunii secuiesti", a spus Tokes.

El a criticat "politica de vitrina", insistand asupra ideii ca este nevoie ca reprezentantii Romaniei si ai Ungariei sa se inteleaga asupra unor probleme atat de importante.

"Este de ajuns politica de vitrina si de protocolarism gol, ar trebui ca in cadrul Uniunii Europene partea romaneasca si cea maghiara sa se inteleaga in astfel de probleme esentiale si primordiale care privesc pe ambele parti, respectiv regiunea secuiasca si mineritul, proiectul Rosia Montana, in Muntii Apuseni", a subliniat Tokes.

Ministerul Mediului si Padurilor reia procedura de autorizare pentru investitia de la Rosia Montana, anunta, luni, ministrul Laszlo Borbely.

"Investitorul a prezentat un nou certificat de urbanism, noi am avut cateva intrebari in legatura cu acesta, le-am transmis si asteptam raspunsurile. Cel mai probabil, saptamana urmatoare se va intruni Comitetul de Analiza Tehnica (CAT), care va vedea care sunt pasii urmatori. Cel mai probabil se va decide reluarea procedurii de autorizare, cu tot ce presupune aceasta", declara ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a explicat ca reluarea procedurii de autorizare este rezultatul faptului ca reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au obtinut un nou certificat de urbanism, diferit fata de cel anulat de instanta in 2007 si fata de cel suspendat tot de instanta in urma actiunii Ministerului Mediului din timpul mandatului lui Korodi Attila.

"Avem acum un al treilea certificat de urbanism, care are unii parametri modificati fata de celelalte doua, care erau identice, aceasta fiind si ratiunea pentru care al doilea a fost suspendat dupa anularea primului", spunea Borbely.

Duminica trecuta, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, declara, la Alba Iulia, ca Ungaria ar dori sa nu se faca proiectul minier de la Rosia Montana pe motiv ca nu exista garantie in privinta sigurantei mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri