Suplimente alimentare, miere, dulciuri, medicamente, cosmetice si uleiuri pentru masaj, toate ecologice. Acestea sunt doar cateva dintre gamele de produse bio de la standurile Targului Health and Beauty Expo de la Sala Palatului. Standurile targului sunt presarate cu produse de tot felul, de la mancare la carti pentru dezvoltare spirituala. Toti expozantii sustin ca produsele lor sunt in totalitate ecologice, fabricate printr-un proces de productie care nu include substante sintetice, ci doar ingrediente naturale.
Producatorul roman, “floare rara” la targ
Producatorii autohtoni prezenti la targ pot fi numarati pe degetele de la o mana, pentru ca majoritatea covarsitoare a produselor sunt importate. Cele mai multe companii prezente la targ sunt distribuitori de produse ecologice fabricate in tari precum Statele Unite, Franta, Anglia sau China.
Standurile producatorilor autohtoni sunt foarte putine si promoveaza mai mult produse alimentare si naturiste.
Un astfel de producator este Apuseni Natural Products, care fabrica tincturi, ceaiuri, siropuri si alifii din plante. Laboratorul se afla in apropiere de Pestera Ursilor, din muntii Bihor.
“Este o afacere de familie. Pentru fabricare, ne ghidam dupa retete din carti de specialitate, cum ar fi cele ale Mariei Treben ”, spune Adrian Iovi, reprezentant al firmei. Maria Treben este o botanista austriaca care a scris doua carti foarte apreciate in anii ’80.
Plantele folosite in productie sunt culese din flora spontana, insa producatorul are si o mica cultura de galbenele. Toate produsele sunt preparate manual de cei din familie si de vecinii binevoitori care ii ajuta. Pentru alifii acestia folosesc ca agent de amestec grasime de porc.
Adrian Iovi sustine ca afacerea lor cu produse ecologice se impune cu greu in fata marilor producatori straini care distribuie produse in tara si ca in prezent se straduie sa obtina fonduri europene pentru extinderea productiei. Comercializarea produselor se face doar prin comenzi si la targuri de acest gen.
Deocamdata, mini afacerea detine doar un buletin de analize de la Institutul de Bioresurse Alimentare, insa obiectivul lui Iovi este sa obtina certificarea de calitate ISO (Organizatia Internationala de Standardizare).
Scrumbia in ulei de germeni de grau
Un alt productor roman de la targ este Oleomet, din Giurgiu, care fabrica uleiuri prin presarea la rece. Gama de produse cuprinde uleiuri pentru consum alimentar, pentru masaj, uleiuri curative si anti-stres.
“Plantele din care facem uleiurile sunt cultivate in tara de alti producatori, insa noi le selectionam si ne asiguram ca au fost produse dupa standarde ecologice.”, sustine reprezentanta standului, Zaharia Lacramioara.
Pentru ca sunt produse fara solventi chimici, uleiurile au un termen de valabilitate mai mic, de maxim patru luni. Afacerea supravietuieste prin vanzarile de la targuri sau expozitii si din exporturile catre Israel.
Oleomet detine brevetul de productie asupra “Scrumbiei de Dunare”, o conserva de peste cu uleiuri de germeni de porumb, germeni de grau, ulei de armurariu etc. Produsul este bio si dietetic, iar producatorii sustin ca o singura cutie contine tot necesarul de proteine si grasimi pentru o zi intreaga, astfel incat dieta zilnica mai trebuie completata doar cu legume si fructe.
Un alt producator roman de la targ se lauda cu un supliment medical bio sub forma unei pudre detoxifiante, obtinute dintr-un mineral asemenator cu argila, numit Zeolit.
Dan Paun, producatorul acestui supliment si totodata presedinte al unui ONG de mediu in Braila sustine ca suplimentul contribuie la insanatosirea celor care sufera de diverse afectiuni. Din acelasi mineral se prepara si o masca cosmetica care ar regla pH-ul pielii.
In afara de acestia, la targ este prezent si producatorul roman Apiland, care aduce miere si pastura, un supliment nutritiv bio cunoscut si sub numele de “Painea albinelor”.
Boneta cu biorezonanta magnetica si epilarea cu zahar
Cele mai multe standuri de la Health and Beauty Expo sunt dedicate intretinerii corporale. Aici se ofera masaje demonstrative gratuite, mostre de produse cosmetice si machiaje gratuite cu cosmetice ecologice.
Aproape la fel de numeroase sunt standurile cu tematica dezvoltare personala si spirituala, de la care se pot cumpara carti si diverse aparate cu biorezonanta magnetica cum ar fi boneta cu biofotoni, apa imbogatita cu oxigen sau manusi si ciorapi cu efect antiinflamator.
Doar doua standuri sunt cu dulciuri bio, importate din Budapesta: fructe confiate, rulade, prajituri, “toate preparate cu ingrediente bio, fara conservanti sau coloranti”, ne-a asigurat reprezentanta firmei importatoare. Pretul in medie al acestor produse este de 10 lei pe suta de grame.
Unele produse cosmetice ecologice sunt cu foarte putin mai scumpe decat cele traditionale. Preturi mai ridicate se intalnesc la produse inedite, cum ar fi tuburile cu paste de zahar folosite pentru epilare.
Parerile vizitatorilor, impartite
Vizitatorii cred si nu cred ce spun expozantii atunci cand isi promoveaza produsele ”suta la suta ecologice”.
O pensionara din Bucuresti venita din curiozitate la targ s-a declarat destul de sceptica: ”Imi este greu sa cred ca exista cu adevarat produse naturale intr-o proportie atat de ridicata. Chiar si un procent de 90% este greu de obtinut, pentru ca nu cred ca face cineva toate verificarile, spre exemplu inca de la valoarea ecologica a plantelor din care sunt facute produsele. De unde stiu ei ca nu au fost stropite cu pesticid?”
Alti vizitatori sunt de parere ca mancarea bio are un gust mai bun si unii cred cu tarie ca suplimentele medicale i-au ajutat sa treaca peste anumite probleme de sanatate.
O doamna se declara scandalizata de preturile mari, chiar daca admite ca produsele eco sunt inevitabil mai scumpe. ”Am venit aici sa cumpar un fond de ten, dar se pare ca voi pleca de-aici cu mana goala”, spune ea.
In ciuda preturilor destul de piperate, targul n-a dus deloc lipsa de vizitatori. Cine n-a ajuns inca la targ o mai poate face astazi si maine, intre orele 10.00 – 18.00, la Sala Palatului.