Toamna electorala cu tenta verde, dar cu iz de cianura

In aceste zile de toamna electorala, ONG-urile s-au trezit invitate de Sulfina Barbu pentru o dezbatere a obiectivelor PD-L in domeniul protectiei mediului. De 7 ani de cand Gabriel Paun activeaza ca ONG-ist n-a mai trait asa o minune, ca un partid politic din Romania sa ne ceara parerea cu privire la principalele baiuri ale mediului.

Text de Gabriel Paun

Ma declar sincer impresionat de eveniment si astept cu mare interes si pornirile celorlalte culori politice. Nu vreau sa sochez pe nimeni, dar unele obiective ale partidului sunt chiar in regula. Mai precis, cele multe si marunte ca, de exemplu, inventarea de spatii de lucru pentru ONG-isti in toate institutiile publice de mediu sau campaniile de promovare a achizitiilor verzi. Ca sa nu fiu carcotas vreau sa mentionez si o idee care, trebuie sa recunosc, m-a uns cu miere pe suflet, si anume ca PDL ia pus gand rau Romsilvei si vrea sa mute padurile de la Ministerul Agriculturii la cel al Mediului si sa creasca suprafata impadurita a Romaniei de la 27% la 31% pana in 2012. Sa dea prim-ministrul sa reuseasca, numai sa nu dea sa o mai prindem pe doamna Barbu inca o data in pat cu Gabriel Resources.

Sincer sa fiu, partea discutiei cu Rosia Montana n-am inteles-o pe deplin. Cica, PD-L nu sus tine proiectul de exploatare a resurselor de aur de la Rosia Montana, dar nici interzicerea prin lege a mineritului cu cianura pe motiv ca ar fi indreptata impotriva unei singure companii si ca ar fi un semnal negativ pentru investitori. Pai, cum vine aia? Eu zic ca, din contra, este un semnal foarte bun pentru ca o companie care vrea sa stearga de pe fata pamantului munti, sate, biserici si cimitire ca sa ne ia aurul si sa ne lase un lac de cianura nu mi se pare tocmai una responsabila. Avem nevoie de investitori, dar de unii cu bun-simt si respect pentru noi, pentru istoria noastra si pentru mediul pe care vrem sa-l daruim copiilor nostri. Apoi am mai discutat si de OMG (organismele modificate genetic) de la care mi se face parul maciuca numai cand aud de ele si cand imi amintesc ca Valeriu Tabara, de PDL, are in CV la activ compania Monsanto care a creat si detine 90% din OMG-urile din intreaga lume. Totusi piesa de rezistenta a intalnirii a fost un distins domn cu doctorat in energie nucleara si angajat al guvernului la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

Cand toata lumea pusese pixul inapoi in penar si se visa in lounge-ul ONG din Ministerul Mediului, domnul respectiv a aprins fitilul in domeniu si a zis ca "CERNA VOD~ = CERNOBAL 2". Nu ma intrebati cum il cheama, ca omul este speriat de bombe. Il inteleg, dar nu pot accepta obedienta sa. Pe langa problemele grave legate de scaparea de sub control a deseurilor radioactive si lipsa totala a solutiilor pentru gestionarea acestor tipuri de deseuri periculoase, omul considera ca reactoarele de la Cernavoda nu ar rezista in urma unor atacuri teroriste.

Interesante in acest caz au fost si povestirile despre nepotismele din Nuclearelectrica si incompatibilitatile in cadrul companiei dintre pregatirea profesionala si pozitia ocupata. Asa se face ca strungarii ajung directori si matura torii manipuleaza echipamente care pot declansa ciuperca atomica la doi pasi de casele noastre. Si pentru ca spusele domnului sa fie in ton cu cele ce se intampla in aceasta companie, o tanara mamica ce lucreaza la Nuclearelectrica si mi-a iesit recent in cale mi-a zis ca nu o intereseaza cat de riscante sunt reactoarele de la Cernavoda atata timp cat salariul ii este bun.

Revenind la evenimentul nostru, cred ca sansa de a dezbate probleme esentiale de mediu inseamna un pas inainte pentru imbunatatirea viziunii politice in acest domeniu si care ar trebui preluat in programele de guvernare a tuturor partidelor. Campania a inceput, dragi politicieni, asa ca sariti cu ofertele verzi. Nu uitati sa ne spuneti ce ati facut pana acum in domeniu.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri