Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tigrul de la Sibiu, victima a oamenilor care ignora normele de securitate a animalelor

„La Sibiu nu au fost respectate normele privind securitatea animalelor, iar astfel se ajunge la situatii regretabile. Imi pare rau ca Vier Pfoten nu a fost consultata in legatura cu aceasta situatie, desi avem o relatie buna cu toate gradinile zoologice din tara”, a declarat, pentru Green Report, Kuki Barbuceanu, manager de proiect Vier Pfoten Romania.

Potrivit lui Kuki Barbuceanu, neutralizarea unui animal salbatic trebuie facuta de un grup mic de persoane, care sa se apropie fara zgomot. Primul gest este tranchilizarea animalului, folosind o pusca speciala, cu dioxid de carbon, al carei proiectil contine un amestec special elaborat pentru specia de animal care trebuie capturata.

“Evident, proiectilul tranchilizant se lanseaza avand pregatita alaturi si o arma cu glont, pentru cazul in care tranchilizantul nu nimereste tinta. Imediat dupa aceea, animalul lovit de tranchilizant trebuie lasat in pace, fara ca oamenii sa se apropie de el si fara sa faca zgomot, timp de 3- 5 minute, pana ce adoarme complet. Impuscarea tigrului, mortala, la Sibiu a fost poate gestul unui vanator care s-a speriat”, considera Kuki Barbuceanu.

Intrebat daca un animal nascut si crescut in captivitate mai are instinctul de a ucide, reprezentantul Vier Pfoten ne-a explicat ca "nu este vorba de instinctul de a ucide, ci de instinctul de a se apara, pe care il au si animalele din captivitate. Cand se simt in pericol, ele incearca sa se apere, si se apara prin atac". 

La Hunedoara, acum un an, un alt tigru a fost readus in cusca de ingrijitorii lui, fara dificultate

Kuki Barbuceanu a declarat pentru Green Report ca, acum un an, un caz similar celui de la Sibiu s-a inregistrat la gradina zoologica din Hunedoara. Acolo insa, directorul institutiei nu a permis interventia persoanelor straine, ci doar a angajatilor proprii, care cunosteau animalul. Drept urmare, dupa cateva ore, tigrul de la Hunedoara a fost capturat si adus inapoi in cusca, fara macar sa fie necesara tranchilizarea lui.

O problema de fond, intalnita insa la foarte multe gradini zoologice din Romania, este absenta gardului exterior de protectie, inalt de 4 metri si electrificat.

Un asemenea gard nu poate fi escaladat de niciun animal, chiar daca a iesit din cusca. Procedura normala in cazul unei “evadari” este evacuarea imediata a vizitatorilor, urmata de readucerea animalului din curtea gradinii zoologice in cusca lui.

Veronica Tulpan, de la Vier Pfoten, afirma, la randul sau, ca „autoritatile nu au precizat daca a existat un plan de capturare a tigrului evadat de la Gradina Zoologica din Sibiu, pentru ca au lasat impresia ca au avut doar un plan de ucidere a animalului”.

Tigrul evadat din gradina zoologica Sibiu, in aceasta dimineata, a fost impuscat mortal, in Padurea Dumbrava, de unul dintre vanatorii din echipa de interventie. Tigrul – o femela in varsta de 14 ani, cu o greutate de 200 de kilograme – era nascut in gradina zoologica. Animalul a fost tranchilizat mai intai de medicul veterinar, pentru a fi prins, dar in acel moment s-a repezit asupra acestuia, moment in care a fost impuscat de vanator.

Autoritatile au motivat ca tigrul trebuia ucis, deoarece devenise "extrem de periculos". Tigrul a scapat din gradina zoologica Sibiu, dupa ce ingrijitorului sau i s-a facut rau si a lasat usa custii deschisa.

Foto: RTV.net

Mihai Diac

Citeste si:

Tigrul evadat de la Gradina Zoologica Sibiu a fost impuscat mortal

Un tigru de la Gradina Zoologica Sibiu a atacat un barbat
 

spot_img

Ultimele știri