Tibetul, lovit puternic de incalzirea globala

Specialistii in meteorologie avertizeaza ca schimbarile climatice devin un mare pericol pentru zona Tibetului, privita ca un barometru pentru clima mondiala, informeaza china.org.cn.

„Incalzirea vremii a cauzat un numar fara precedent de dezastre meteorologice”, a declarat Song Shanyun, directorul biroului regional de meteorologie din Tibet.

„Probleme precum retragerea zapezii, subtierea ghetarilor, uscarea fanetelor si desertificarea ameninta tot mai multe ecosistemul zonei. Dezastrele naturale precum secetele, alunecarile de teren, furtunile de zapada si incendiile sunt mult mai frecvente si mai distrugatoare in prezent”, a declarat acesta.

Song a amintit doua dezastre majore din 2000 care au cauzat pierderi de 188 de milioane de dolari. In aprilie 2000, o rara si uriasa alunecare de teren din Nyingchi, in sud-estul Tibetului, a dus la blocarea unui rau cu un bloc de reziduuri inalt de 100 metri, afectand astfel peste 4.000 de oameni.

Celalat dezastru la care s-a referit Song s-a intamplat in orasul Xigaze, in sudul Tibetului, unde o inundatie de proportii care se intampla o data pe secol a afectat peste 60.000 de oameni si a distrus mii de hectare de culturi agricole.

Un studiu al biroului de meteorologie arata ca temperatura in Tibet creste cu 0,3 grade Celsius pe deceniu, de aproape 10 ori mai mult decat media nationala care este de 0,4 grade Celsius in fiecare secol.

Tibetul tocmai a experimentat a treia sa iarna calduroasa din ultimii sapte ani, din decembrie anul trecut pana in februarie anul acesta, cu o crestere a temperaturii de 9 grade Celsius in unele zone.

Statisticile arata ca rata anuala de topire a ghetarilor este de aproximativ 131 de kilometric patrati in ultimele trei decenii.

Ca un semn al inrautatirii situatiei, oamenii de stiinta avertizeaza ca Muntele Qomolangma – cel mai inalt varf al lumii – care este asezat in sudul Xigaze la 8.844 de metri deasupra nivelului marii, isi va pierde patura de zapada si gheata daca incalzirea globala continua sa topeasca ghetarii de pe platou.

Foto: china.org.cn

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri