Tibetul isi face plan de securitate ecologica

Tibetul intentioneaza sa realizeze un plan de "securitate ecologica" care sa combata amenintarile generate de incalzirea globala, informeaza Reuters. Cel mai vizibil impact pe care schimbarile climatice il au asupra Tibetului este topirea rapida a ghetarilor. Gheata din zona muntelui Everest, care inconjoara Tibetul si Nepalul, si-a redus dimensiunea cu 170 de metri in ultima decada.

Potrivit directorului general al biroului pentru protectia mediului din Tibet, Zhang Yongze, problemele de mediu cu care se confrunta Tibetul cer un raspuns urgent. "Platoul Tibet sufera fara indoiala de pe urma efectelor cauzate de incalzirea globala in ultimii ani. De fapt, aceasta regiune este cea mai mare victima a schimbarilor globale", a declarat acesta.

Anul trecut, cercetatorii chinezi au conchis ca Tibetul se incalzeste mai mult decat oricare alta zona de pe glob. Temperatura medie anuala din Tibet a crescut cu 0,3 grade Celsius la fiecare 10 ani, potrivit agentiei de stiri Xinhua.

Zhang a mai spus ca efectele incalzirii asupra reliefului complex si variat din Tibet sunt mixte, in functie de regiune. In partea vestica a Tibetului, s-a observat clar seceta care a transformat spatiile verzi in desert. Pe de alta parte, in centrul si estul Tibetului, clima calda a generat mai degraba umplerea lacurilor, decat secarea lor, din cauza precipitatiilor dese.

Pentru a rezolva aceste probleme, la care se adauga si cresterea populatiei si a poluarii, Tibetul pune la cale "planul de securitate ecologica", care va fi publicat la sfarsitul lui 2008, potrivit lui Zhang. Planul, care va costa initial 1,5 miliarde de dolari, va cuprinde strategii de transformare a spatiilor verzi in zone protejate, de restrictionare a pasunatului si de creare a locurilor de munca " verzi " pentru tibetani. Tibetul va trebui, de asemenea, sa dezvolte mai multe hidrocentrale, in zonele cu multe rauri.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri