Tezaur Ecologic pentru Europeni

Conservarea biodiversitatii si finantarea acesteia dar si dezvoltarea durabila a regiunii si a populatiei prin punerea in valoare a resurselor naturale ca biodiversitatea, biomasa si ecoturismul au fost temele principale ale seminarului "Delta Dunarii – Un Tezaur Ecologic pentru Europeni", care a avut loc la sfarsitul lunii octombrie la Tulcea.

Seminarul, la care au participat experti romani si europeni, si-a propus sa atraga atentia a nume rosi responsabili, inclusiv a autoritatilor locale si intreprinderilor din regiune sau celor care doresc sa investeasca in zona, asupra problemelor si a obligatiilor pe care le au in zona Delta Dunarii.

Seminarul a fost organizat de catre Presedintia Franceza a Uniunii Europene, impreuna cu autoritatile romane competente, printre care Ministerul Mediului, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii" si Consiliul Judetean Tulcea.

Obiectivele generale pentru Delta Dunarii sunt continuarea programului de reconstructie ecologica a fostelor pamanturi agricole, ferme de peste si alte zone afectate, reducerea pescuitului ilegal, evaluarea stiintifica a resurselor durabile ale Deltei si identificarea prin cadastru a suprafetelor private, a celor nationale si a celor de interes local. Acestea sunt cele mai importante directii pe care se dezvolta strategiile autoritatilor care administreaza rezervatia.

Solutii pentru dezvoltarea sanatoasa a rezervat iei au fost prezentate in panelul intitulat "Bogatiile Deltei in slujba dezvoltarii durabile", unde specialistii au avut prezentari despre folo sirea biomasei in zonele rurale, acvacultura si dezvoltarea pescuitului si solutii pentru ecoturism.

Tot la sfarsitul lui octombrie a fost organizata expozitia "Repere pentru Mediu", pe tema educatiei asupra mediului inconjurator, in teatrul Jean Bart din Tulcea, iar organizatiile nonguvernamentale Salvati Delta si Zapodia au organizat ecologizarea sitului comunei Mahmudia, unde au participat peste 50 de elevi din comunele invecinate.

 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri