Terenuri aride, pe o treime din glob

Potrivit datelor prezentate de Conventia Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii, o treime din suprafata globului este reprezentata de terenuri aride.

Zonele uscate acopera 40% din suprafata terestra, acestea fiind locuite de circa 15% din populatia globului (1 miliard de locuitori). Se estimeaza ca aproximativ 25% din suprafata uscatului este afectata de diverse procese de degradare a terenului, iar desertificarea se manifesta pe 47% din suprafata terenurilor agricole.

Suprafetele afectate de desertificare ocupa 36% din suprafata Africii, 25,4% din America Centrala si de Nord, restul regasindu-se in Europa si Australia. In total, la nivel global, sunt afectate peste 110 tari de pe toate continentele, pagubele anuale determinate de aceste fenomene fiind evaluate la aproximativ 42 de miliarde de euro anual, potrivit datelor oferite de ANM.

Sudul Romaniei, amenintat de uscaciune

Si de climatologii romani afirma ca incalzirea climei, fenomen unanim acceptat de comunitatea stiintifica internationala, are un impact negativ, in special asupra culturilor agricole, prin amplificarea secetei, a desertificarii sau a aridizarii.

In Romania, teritoriul cu risc ridicat fata de fenomenul de seceta pedologica excesiva si prelungita, cu o tendinta crescuta de aridizare si chiar desertificare, cuprinde sudul Olteniei, al Munteniei si al Moldovei, Baraganul si Dobrogea.

“Seceta si fenomenele asociate acesteia, respectiv aridizarea si desertificarea, reprezinta, dupa poluare, a doua mare problema cu care se confrunta omenirea, in momentul de fata afectand toate regiunile globului pamantesc. Semnificativ este insa faptul ca tara noastra se confrunta deja cu seceta, inundatii, valuri de caldura sau de frig, care produc pierderi importante in toate sectoarele economice”, a declarat, pentru Green Report, Elena Mateescu, sefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Dupa 2090, seceta prelungita

In tara noastra, fenomenele de aridizare si desertificare s-au declansat, in principal, din cauza secetei, precum si a efectelor produse de incalzirea climei, respectiv reducerea semnificativa a cantitatilor de precipitatii sau lipsa acestora pe o perioada lunga de timp.

La acestea se adauga si defrisarea masiva a padurilor, distrugerea perdelelor forestiere de protectie sau lucrari agricole necorespunzatoare, iar “datele statistice arata faptul ca, in tara noastra, dintre cele 14,7 milioane de hectare de teren agricol, sunt afectate de seceta, pe perioade lungi si in ani consecutivi, sapte milioane de hectare”, explica agrometeorologul Elena Mateescu.

“Pentru perioada 2090-2099, peste 90% din modelele climatice proiecteaza in Romania perioade de seceta pronuntata, in special in sudul si sud-estul tarii. In aceste conditii, este posibila extinderea suprafetelor agricole cu deficite anuale de precipitatii, precum si accentuarea intensitatii acestora prin cresterea claselor excesiv secetoase in zonele cunoscute astazi ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de seceta pedologica, respectiv zona de sud si sud-est a tarii. Descresterea resurselor de apa, in special in zonele deficitare, va accentua consecintele lipsei de apa, atat la nivel global, cat si regio-nal, efectele fiind amplificate de poluare si tehnologii necorespunzatoare”, avertizeaza Elena Mateescu.

Picuratoarele inverzesc desertul

Prin sistemul de irigatii cu picatura, consumul de apa este redus, in Israel, cu 70%, iar recoltele, de multe ori, se dubleaza, plantele beneficiind de un ambient si o umiditate optime. Superioritatea sistemului prin picurare consta in faptul ca apa este directionata cu precizie spre radacina plantei, cu un consum substantial mai redus decat in cazul udarii traditionale.

In kibbutz-ul Hatzerim, aflat in mijlocul desertului israelian Negev, a fost infiintata, in urma cu peste 46 de ani, compania Netafim, care produce, dupa o tehnologie proprie, picuratoare de mai multe tipuri folosite in irigatii. Fabrica, inconjurata de palmieri si de tot soiul de flori exotice, a fost infiintata in 1965 de catre inginerul israelian Simcha Blass.

„Produsele companiei Netafim incorporeaza tehnologii si practici avansate de conservare a apei pentru irigatii. Apa curge direct la radacina plantei, prin picurare, iar acest procedeu optimizeaza consumul, mentine sanatatea culturilor si previne alunecarile de teren”, a declarat, pentru Green Report,  Naty Barak, directorul sectorului Dezvoltare Durabila din compania Netafim, Israel.

India, bumbac cu ajutorul picaturii

Daca o parte a tarii noastre tinde sa se transforme intr-un tinut saharian si productia la hectar scade, afectand pana si pietele europene, alte tari, cum este India, de exemplu, au aplicat lectia israeliana si au atins astfel performanta economica.

In districtul Warangal din India, Netafim are un parteneriat pe sisteme de irigatii cu picatura pentru plantatiile de bumbac inca din 2004.

Odata ce au agreat sistemul de irigatii cu picatura, indienii din Warangal au inceput sa obtina un randament crescut, care presupune o recolta aproape dubla la hectar, de sase tone fata de 3,2 tone la hectar, in urma irigatiilor conventionale.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri