Nivelurile oceanelor scad de milioane de ani, iar cresterile cauzate de incalzirea globala sunt doar o intrerupere a directiei geologice, au aratat oamenii de stiinta citati de Reuters.
Acestia au spus ca oceanele au devenit mai adanci si nivelurile apelor au scazut cu aproximativ 170 metri din perioada cretacica, in urma cu 80 de milioane de ani, cand traiau dinozaurii, pana in prezent.
„Odata cu scufundarea lenta a fundului oceanului a scazut si nivelul apei. Aceasta directie va continua”, a spus Bernhard Steinberger de la Institutul de Expeditii Geologice din Norvegia.
Un sistem computerizat bazat pe cercetarile referitoare la miscarile placilor tectonice proiecteaza un declin a nivelurilor apelor de 120 metri in 80 milioane de ani.
Daca nivelurile ar cadea atat de mult in prezent, Rusia ar fi conectata cu Alaska prin pamant, in loc de Marea Bering, Marea Britanie ar face parte din continent si Australia si insula Papua ar face parte din aceeasi masa de pamant.
Studiul ajuta la intelegerea nivelurilor apelor, aratand ca geologia a jucat un rol important, asemanator cu erele glaciare.
„Daca noi, oamenii, vom mai exista peste 10, 20 sau 50 milioane de ani, fara sa tina seama de comportamentul calotelor glaciare, nivelurile apelor vor scadea, nu vor creste”, a spus seful echipei care a redactat studiul, Dietmar Muller de la Universitatea din Sydney.
Totusi, rata proiectata a scaderii nivelurilor apelor va fi de aproximativ 0.015 cm pe secol, o rata irelevanta daca se ia in seama estimarea Comitetului pentru Mediu a ONU, care arata ca apele vor creste cu 18-59 cm pana in 2100 din cauza incalzirii globale.
„In comparatie cu ce ne asteapta din cauza incalzirii globale, scaderea este neglijabila”, a spus Steinberger. Orasele ca Miami sau Shanghai sunt amenintate de nivelurile in crestere a apelor care ar putea scufunda natiunile din insulele Pacificului.
Temperaturile in crestere provoaca extinderea oceanelor si multi ghetari se topesc tot in oceane. Antarctica si Groenlanda contin destula gheata incat, daca aceasta s-ar topi ar creste nivelurile apelor cu 50 metri. Studiul contrazice concluziile din trecut care aratau ca nivelurile apelor erau mai crescute cu doar 40 metri in perioada Cretacica.