Telegraful de Prahova: Ursii din Sinaia s-au pierdut pe drum

La mijlocul lunii august, 11 ursi din Sinaia au fost capturati si relocati intr-un fond de vanatoare din judetul Arges. Actiunea s-a desfasurat cu ajutorul mai multor institutii, printre care Ocolul Silvic Sinaia, Ministerul Mediului si Garda de Mediu Prahova. Cu toate ca au trecut doua saptamani de atunci, nimeni nu stie exact unde au fost trimise animalele.

Primaria Sinaia a trimis, pe data de 17 iulie 2008, o cerere la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin care se solicita capturarea a 24 de ursi si impuscarea altor opt animale. In urma unei intalniri, care a avut loc pe data de 22 iulie 2008 – la care au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului, Primariei Sinaia, Ocolului Silvic Sinaia, Politiei Sinaia, Postului de Jandarmi Montani, Garzii de Mediu Prahova, Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova si ai Parcului Natural Bucegi – s-a decis monitorizarea animalelor si relocarea a 12 dintre acestea intr-un fond de vanatoare din judetul Arges. Pana la urma, se pare ca doar 11 ursi au fost prinsi. In plus, chiar daca toate institutiile abilitate au luat parte la capturarea animalelor, nimeni nu stie exact unde acestea au fost trimise.

„Au ajuns la un fond de vanatoare din Arges. Cred ca sunt la un fond care nu tine de Directia Silvica. De tot ceea ce s-a intamplat s-a ocupat Ministerul Mediului. Noi nu stim exact ce s-a petrecut cu animalele”, ne-a declarat Mircea Grecu, directorul Ocolului Silvic Sinaia. Nici conducerea Directiei Silvice Arges nu stie unde sunt ursii relocati. „Noi administram 13 fonduri de vanatoare din judet si in acestea nu a venit niciun urs, nu am dat nici macat autorizatia sa vina aici. Este posibil sa fi ajuns in alt fond pe care noi nu il conducem”, ne-a explicat Valerian Jinga, seful Directiei Silvice Arges.

„La 40 km distanta”

Am incercat sa luam legatura si cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, care se presupune ca este principalul responsabil pentru aceasta actiune, dar nici de aici nu am reusit sa aflam care este fondul de vanatoare in care au fost trimise animalele. „Au fost capturate si relocate 11 exemplare de ursi din cele 12 pentru care s-a emis acordul.

Exemplarele au fost relocate pe fonduri de vanatoare din judetul Arges situate la distanta foarte mare de orice asezare, de peste 40 de km. Pentru fiecare exemplar in parte au fost incheiate documente justificative: proces verbal de capturare semnat de toti participantii la actiune, proces verbal de receptie semnat de gestionarii fondurilor de vanatoare pe care au fost relocati ursii si avize din partea Directiilor Sanitar Veterinare Prahova si Arges”, se arata intr-o adresa din partea Ministerului Mediului. Bineinteles, fara a preciza o locatie exacta.

Povestea se repeta?

Nici locuitorii Busteniului nu au scapat de vizitele neasteptate ale ursilor. Asadar, autoritatile se gandesc la aceeasi solutie pe care au adoptat-o si cei din Sinaia. „Noi nu am inaintat actele deocamdata, dar ramane in discutie relocarea unor ursi, pentru ca ei coboara in cautare de mancare”, ne-a declarat Savin Emanoil, primarul din Busteni. Conducerea Ocolului Silvic Azuga considera ca aceasta este solutia salvatoare.

„Pe Valea Cerbului exista o problema. O sa facem adrese la Ministerul Mediului sa vedem daca ii putem reloca. As vrea sa mutam cam cinci – sase animale care coboara in zona respectiva, dar nu stim inca unde ii ducem. Exista la nivel de tara o harta cu toate fondurile de vanatoare care pot primi animale”, a adaugat Constantin Enoae, seful Ocolului Silvic Azuga. Speram doar ca provestea ursilor din Sinaia sa nu se repete.

Pentru mai multe informatii viziteaza Telegraful de Prahova

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri