Cum nu avem laboratoare care sa ateste daca o punga este sau nu biodegradabila, clientii magazinelor au ajuns sa plateasca pana la 2,5 lei pentru o sacosa care este ecologica doar in acte.
La sfarsitul anului trecut, Guvernul a emis o ordonanta prin care, de la 1 ianuarie 2009, toate magazinele care ofera pungi de plastic clientilor trebuie sa perceapa o taxa de 0,2 lei pentru fiecare sacosa. Suma stransa ar trebui sa ajunga la Fondul pentru Mediu, bani cu care ar fi finantate diferite proiecte destinate gestionarii deseurilor. In scurt timp, initiativa Guvernului s-a dovedit a fi cea mai buna idee de afacere pe timp de criza.
Cum marile lanturi de magazine voiau sa ofere clientilor pungi biodegradabile, agentii economici nu au stat pe ganduri si au scos pe piata asa numitele pungi ecologice. Numai ca materialele din care sunt confectionate acestea au in alcatuire polietilena sintetica si aditivi care contin metale grele si sunt cunoscute sub calitatea de “e“, adica mult mai daunatoare in comparatie cu plasticul obisnuit. In Romania nu exista laboratoare care sa testeze calitatea unei pungi, asa ca agentii economici care comercializeaza pungile biodegradabile nu pot fi verificati inca de nimeni.
La casa una, in magazin alta
Asadar, clientii platesc acum pentru orice fel de punga, ba chiar pentru cele de plastic mult mai putin decat pentru cele biodegradabile, pretul acestora din urma ajungand la cativa lei. Inedit este faptul ca la multe supermarket-uri legea este respectata cu strictete doar la casa de marcat, unde si pe bonul fiscal este inscriptionat pretul pentru ecotaxa, in timp ce, la standul cu fructe si legume, consumatorii pot lua in voie pungi de plastic, fara sa achite vreun tarif.
“Deocamdata nu cred ca sunt sanse sa scoatem definitiv pe de piata pungile de plastic. Problema exista in toata lumea, numai ca in alte tari legislatia este clara si se respecta cu strictete, iar oamenii pretuiesc mai mult pungile de plastic, drept urmare nu le mai arunca atat de repede precum o fac romanii“, ne-a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova.