Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Telegraful de Prahova: Poluarea de la Valea Calugareasca, adusa in instante

De mai bine de 11 ani, Primaria Valea Calugareasca pare neputincioasa in a rezolva problema poluarii de la Romfosfochim. In ultimii patru ani se poate vorbi chiar de indiferenta crasa din partea primarului Visan. Pe cateva zeci de hectare se intind mii de tone de cenusa piritica, pulberile fiind extrem de daunatoare sanatatii. Agentia de Protectie a Mediului Prahova a dat un ultimatum firmei Romfosfochim Active. In termen de doua saptamani, societatea trebuie sa gaseasca o solutie pentru ca toate cantitatile de superfosfat sa dispara de pe teren.

Povestea deseurilor de la Romfosfochim este lunga si extrem de complicata. Prin 1990, activitatea de la combinatul de ingrasaminte chimice a intrat pe o panta falimentara. In 2000, lichidatorul societatii a vandut activele acesteia catre Romfosfochim Active, iar halda de cenusa piritica a fost instrainata firmei americane Mega Company, depoluarea terenului revenind in sarcina acesteia din urma. Desi a trecut atata timp de la inchiderea fostei fabrici de ingrasaminte chimice de la Valea Calugareasca, peisajul din zona este sinistru. Poluarea nu e doar in sol sau in panza freatica, ci pluteste si in aer… In decursul timpului, aici au fost depozitate cantitati de ordinul milioanelor de tone de cenusa piritica, iar pulberile antrenate de vant contamineaza terenurile invecinate pe kilometri intregi. Cladirile fostului combinat au ajuns, la randul lor, o ruina, din cauza celor care au incercat sa scoata un ban din fierul vechi. In 2004, doua persoane au murit si alte doua au fost grav ranite, dupa ce un turn s-a prabusit peste un grup de oameni veniti in cautarea metalului. Chiar si dupa tragicul eveniment, autoritatile au ramas pasive, decontaminarea solului ramanand doar pe hartie.

Subiect tabu

Anul trecut, la initiativa deputatului PSD Mihai Apostolache, subiectul a revenit pe tapet, insa, fulgerator, a fost dat din nou uitarii. „Nu exista deocamdata prea multe noutati. Intre Romfosfochim Active si Mega Company a aparut un litigiu. Situatia se prelungeste dar nu se face nimic. Parerea mea este ca se incearca sa se traga de timp. Problema este ca oamenii sufera din cauza pulberilor si ca o posibila rezolvare a situatiei nu se intrevede pana la solutionarea litigiului in Instanta”, ne-a declarat Apostolache.

Visan promite, promite…

Nici autoritatile locale din Valea Calugareasca nu au gasit o solutie pentru rezolvarea problemelor. Asta in conditiile in care Romfosfochim Active este doar detinatorul a cladirilor, nu si al terenului, care apartine Primarei. De altfel, societatea, potrivit edilului Victor Visan, inregistreaza o datorie la bugetul local de aproape opt miliarde de lei vechi. Cum a fost posibil acest lucru, in conditiile in care, la nivelul anului 2004, darile se cifrau la la aproximativ doua miliarde de lei vechi? Simplu! Edilul s-a multumit sa incaseze in visteria primariei bani cu taraita, in loc sa actioneze firma in judecata pentru recuperarea prejudiciului, iar penalizarile si dobanzile au curs. De abia acum, in campania electorala, Primaria a dat in judecata Romfosfochim Active. Cat despre depoluarea solului, edilul crede ca firma Mega Company va trece la treaba, dar nu se bazeaza pe nimic concret cand arunca aceste vorbe.

Ultimul termen

Potrivit reprezentantilor Agentiei de Protectie a Mediului Prahova, saptamana aceasta firma Romfosfochim Active SRL a depus o solicitare pentru obtinerea din partea institutiei a unei autorizatii de vanzare a activelor. „Firma a primit termen ca in doua saptamani sa stabileasca daca depozitele de superfosfat (substanta pe baza de fosfor, care contine indeosebi fosfat si sulfat de calciu) reprezinta deseuri sau produs finit. In cazul in care vorbim de deseuri, in termen de doua saptamani, firma trebuie sa gaseasca o alta solutie sa elibereze terenul”, ne-a declarat Camelia Steliean, directorul APM. Cat priveste haldele de cenusa piritica, Steliean sustine ca Mega Company s-a angajat sa le stabilizeze si ca trebuie fixata doar data la care incepe operatiunea. Singura problema este ca astfel de promisiuni exista de aproape opt ani si, culmea, haldele de cenusa piritica nu au fost mutate din loc. Cat despre decontaminarea solului nici ca a fost vorba.

Pentru mai multe informatii viziteaza Telegraful de Prahova

spot_img

Ultimele știri