Propunerea franceza care viza impunerea unei taxe la importurile de bunuri industriale din tarile cu o politica slaba de mediu nu a trecut de scepticismul ministrilor din Uniunea Europeana, informeaza WBCSD.
In spatele propunerii se afla o idee a fostului presedinte Jacques Chirac, readusa in discutie de actualul presedinte, Nicolas sarkozy. Perspectiva franceza vizeaza protejarea industriilor europene care suporta costuri foarte mari sub Schema Europeana de Comercializare a Emisiilor (EU ETS).
In contextul stabilirii unor plafoane stricte pentru comercializarea de certificate din perioada 2008-2012, companiile din sectorul de rafinare s-au plans de neajunsurile acestei scheme si au optat pentru mutarea operatiunilor in afara teritoriilor UE pentru a-si reduce costurile.
Companiile americane pot avea astfel un avantaj competitiv fata de companiile europene deoarce SUA nu au ratificat Protocolul de la Kyoto si nu au limite pentru reducerea emisiilor.
O alta propunere discutata in cadrul Comisiei a fost impunerea unor alocatii de emisii platite de importatori, in cadrul EU ETS, inainte ca produsele lor sa intre pe piata UE.
Este improbabil ca aceasta idee sa aiba succes din cauza prevederilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), dar si din cauza dificultatilor de calcul. Chiar si in cazul unui acord al OMC, surse din interiorul Comisiei afirma ca o asemenea propunere nu ar obtine sprijinul majoritatii membrilor UE, preocupate de contra masurile pe care celelalte tari le-ar putea lua in ceea ce priveste exporturile.
Citeste mai multe despre propunerea franceza: Nicolas Sarkozy pledeaza pentru introducerea unei taxe pentru emisiile de carbon