Taxa pe nesimtire

Daniel Buzdugan, realizatorul matinanului de la Radio ZU, vorbeste despre nesimtirea romanilor fata de mediu, dar si despre poluarea fonica, fenomen care il deranjeaza din ce in ce mai tare. Vedeta considera ca mentalitatea romanilor poate fi schimbata doar prin masuri punitive si invoca sistemul german, bazat pe amenzi usturatoare.  Nesimtirea oamenilor este cea mai mare problema a romanilor. A venit vara si toata lumea iese la iarba verde, gratare, iar mormanele de gunoaie se aduna prin paduri si peste tot. Legislatie exista in domeniu, dar nu se aplica legea. S-ar putea aduna bani multi la bugetul statului daca s-ar pune o taxa pe nesimtire. Te duci la padure, dai foc, faci mizerie, dar sa te coste treaba asta, si a doua oara cu siguranta nu mai faci asa. Daca unii oameni nu pot fi civilizati, ii ardem la buzunar, asa ca taxa pe nesimtire i-ar afecta. Sunt multi politisti care stau de pomana in intersectii, cand ar putea sa le dea amenzi celor care fac mizerie. Ar trebui sa angajeze pensionari care sa vegheze. La mine in bloc sunt o gramada de persoane in varsta care stau si pandesc tot ce se intampla pe scara, cine intra, cine iese… Cred ca ar fi ideali pentru treaba aceasta.

De cand am inceput campania „Umbrela Verde” am vazut tot felul de cazuri prin orasele prin care am trecut si am vazut foarte multa mizerie in jur. Ultima data am fost la Faget, undeva langa Cluj. Acolo se aduna oamenii sa faca gratare. Erau niste tineri care, cand ne-au vazut, au inceput sa stranga mizeria din jurul lor. Cu siguranta ar fi lasat-o acolo daca nu eram noi. Aceasta campanie m-a adus pentru prima data in fata problemelor de mediu. Sper sa reusim sa tragem un semnal de alarma, sa aratam ca se poate si altfel. Chiar daca nu multi o sa se civilizeze, macar o mica parte dintre oameni se vor gandi inainte sa arunce cutia de suc pe geam, la intersectie. Chiar si inainte sa ma implic in proiecte de mediu, m-au enervat nesimtirea oamenilor si lipsa de respect fata de mediu. Intotdeauna mi-a placut sa merg cu cortul. Imi amintesc ca de fiecare data vedem in jurul meu oameni care campau si, dupa ce plecau, lasau mizeria acolo. De curand am descoperit o pasiune pentru fotografie si am mers cu un prieten intr-o excursie. Am gasit niste caderi de apa cu adevarat fantastice, dar la nici cinci metri erau turisti care faceau gratare si, bineinteles, mizeria o lasau acolo.

Poluarea fonica este o alta problema din Romania. Nu trebuie sa stai in intersectie si sa fii nevoit sa asculti maneau celui de langa. Sunt multi care se simt deranjati de aceste probleme, dar nimeni nu zice nimic. Lumea nu are initiativa. Poate si din cauza ca autoritatile nu sustin un astfel de comportament. De curand m-am confruntat cu o astfel de problema cu un vecin galagios. Am sunat la politie, dar mi-au spus ca trebuie sa sun la politia comunitara. Acestia insa nu au prea multa putere si prefera sa nu se bage. Nu poti sa-ti faci dreptate singur. Vazand ca tu, cetatean, nu ai sprijin, ca nu ai pe cineva indreptatit care sa-ti stea in spate, nu poti sa iei atitudine.

Eu cred ca Bucurestiul poate arata ca o capitala europeana. Avem foarte multe parcuri frumoase, dar degeaba primaria matura strada daca oamenii nu sunt civilizati. Eu stau in sectorul 3, unde este destul de curat. Dar nu poate Negoita sa stea dupa fiecare stapan de animale si sa stranga mizeria de pe trotuar. Iubim animalele, dar nu trebuie sa ne comportam ca ele. Vina pentru problemele de mediu din Romania o au autoritatile si lipsa lor de reactie. Ar trebui sa aplice amenzi usturatoare. Toata lumea vorbeste despre Germania si cat este de curata. Probabil ca este, dar asta numai ca la ei se aplica legea. Am vazut nemti in vacanta prin Spania, Italia, care se purtau ca nesimtitii. In Germania nu discuti cu politia, te arde de nu te vezi. Asa ar trebui sa fie si la noi.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri