Tarile G8 au ramas in urma cu reducerea emisiilor

Natiunile G8 nici macar nu s-au apropiat de indeplinirea promisiunilor de combaterea a schimbarilor climatice. Statele Unite, Canda si Rusia sunt primele la acest capitol, arata un studiu realizat de grupurile eco WWF si Allianz, informeaza Reuters.

Potrivit raportului "G8 Climate Scorecards", nici macar Marea Britanie, Franta sau Germania nu au avut succes in implementarea masurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

"Nu putem spune cum ar arata lumea peste 20 de ani daca nu suntem in stare sa ne reducem emisiile", a declarat Regine Guenther, reprezentant WWF Germania.

"Niciuna dintre cele opt natiuni industrializate nu a luat suficiente masuri pentru indeplinirea obiectivului de limitare a cresterii temperaturii la 2 grade Celsius", a declarat, la randul sau, Niklas Hoehne, autor al studiului.

Documentul arata ca desi liderii G8, ale caror tari sunt responsabile pentru 62% din dioxidul de carbon din atmosfera, au discutat despre reducerea emisiilor, acestia au esuat in aplicarea masurilor.

Liderii G8 se vor intalni la Hokkaido, Japonia, luna viitoare pentru summitul lor anual, in cadrul caruia vor discuta schimbarile climatice care se afla in fruntea agendei. La summitul de anul trecut din Germania, acestia au cazut de acord asupra injumatatirii emisiilor pana in 2050.

Studiul analizeaza performantele guvernelor de implementare a masurilor privind reducerea emisiilor, eficientizarea energetica, energia regenerabila si dezvoltarea pietelor de carbon.

Potrivit rezultatelor, SUA, Canada si Rusia au "picat testul". "SUA au cel mai prost scor dintre toate tarile G8, fiind cel mai mare poluator mondial cu cel mai procent de emisii pe cap de locuitor si cu un trend in crestere privind emisiile", se arata in raport. SUA au primit cartonas rosu la 11 din cele 12 categorii.

Italia si Japonia au si ele cartonase rosii. Emisiile lor sunt multe peste obiectivele prevazute in Protocolul de la Kyoto si au implementat putine masuri la nivel national pentru reducerea emisiilor.

Marea Britanie, Franta si Germania s-au aflat in fruntea listei, dar au primit cartonase galbene, din cauza ca se afla putin in urma obiectivelor, dar au fost laudate pentru masurile lor privind energiile regenerabile.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri