Tarile bogate nu iau initiativa la discutiile pe teme climatice de la Bonn

Natiunile industrializate nu reusesc sa preia initiativa la discutiile pe tema schimbarilor climatice la conferinta ONU de la Bonn. Pe de alta parte, tarile in curs de dezvoltare se arata interesate de un nou tratat pentru stoparea incalzirii globale, a aratat Yvo de Boer, directorul Secretariatului pentru Schimbari Climatice al ONU, citat de Reuters.

Directorul a mai preconizat ca politicile de mediu ale SUA vor fi mai ambitioase sub oricare dintre cei doi candidati ramasi in cursa pentru Casa Alba, Barak Obama sau John McCain.

„In momentul de fata nu se poate vedea vreo initiativa a tarilor industrializate, lucru care dupa parerea mea este esential”, a aratat de Boer in cadrul discutiilor care au loc intre 2 si 13 iunie la Bonn, discutii destinate sa se incheie cu un nou tratat global.

„Pe de alta parte, am observat o dorinta imensa pentru implicare de partea tarilor in curs de dezvoltare pentru un nou pact in schimbul ajutorului financiar si tehnologiei”, a mai aratat de Boer.

El a dat exemplul Mexicului, care este in favoarea unui mecanism financiar la care sa ia parte atat tarile bogate cat si cele in curs de dezvoltare pentru incetinirea schimbarilor climatice, in vreme ce Africa de Sud a prezentat caile prin care isi va reduce emisiile de gaze poluante cu 50%. India de asemenea a anuntat ca va prezenta in aceasta luna o noua strategie de mediu.

Natiunile industrializate ar fi trebuit sa dea tonul noilor strategii prin tinte drastice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru perioada post Kyoto.

Tarile in curs de dezvoltare care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto si Statele Unite au fost de acord sa incetineasca cresterea emisiilor de carbon, ca parte a noului pact care se va semna la Copenhaga in 2009.
Tarile in curs de dezvoltare spun ca au nevoie, pentru atingerea acestor tinte de noile tehnologii ca energiile solara si eoliana si bani pentru a se adapta la impactele schimbarilor climatice ca secetele, furtunile puternice, lipsa de cereale si nivelurile in crestere ale apelor.

De Boer a mai spus ca preturile din ce in ce mai mari ale petrolului mentin interesul pentru energiile regenerabile si renuntarea la combustibilii fosili, chiar daca exista temeri legate de preturile mari la hrana, influentate de combustibili fosili si o incetinire a cresterii economiilor in anumite tari.

Directorul a mai spus ca tarile dezvoltate ar trebui sa se focuseze mai mult pe atingerea tintelor stabilite pana in 2020, decat cum sa reduca emisiile globale pana in 2050, idee luata in considerare pentru summitul G8 de luna viitoare.

„Ma rog in fiecare zi si sper ca vom obtine un angajament pentru 2020 din partea tarilor G8, dar nu cred ca rugaciunile mele au fost auzite”, a spus de Boer.

El a mai aratat ca tintele pentru 2050 sunt mai putin relevante pentru investitorii care vor sa stie regulile, de exemplu, pentru investitiile in centralele pe carbune sau pentru dezvoltarea fermelor eoliene. Japonia, care va gazdui summitul G8 a anuntat tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 60-80 procente pana in 2050.

Si presedintele SUA, George W. Bush, a spus in aceasta saptamana ca un acord global s-ar putea semna pana la sfarsitul mandatului sau. „Cred ca lucrurile se misca cat de repede te poti astepta sa se miste”, a spus de Boer in timpul discutiilor de la Bonn.

Foto: Reuters

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri