Attila Korodi Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) impreuna cu Prim-Ministrul Romaniei Calin Popescu Tariceanu au participat astazi la Simpozionului National „Avem o Delta. Cum procedam?” organizat de Asociatia "Salvati Dunarea si Delta".
„Un impaienjenis de interese economice, masurile vizate pentru conservarea si reconstructia ecologica a Deltei Dunarii nu progreseaza pe masura fondurilor alocate”, a declarat primul ministru Tariceanu.
Masterplanul pentru dezvoltarea Deltei Dunarii este un program estimat la o suma de circa 140 milioane de euro, care are ca obiectiv punerea in valoare a potentialului acestei zone, potrivit premierului.
„Ma intreb daca odata cu alegerile pentru noul Consiliu Judetean Tulcea lucrurile se vor schimba in bine. Personal, nu am fost de acord cu slaba implicare a autoritatilor de mediu in protejarea Deltei. Daca autoritatile locale si unul dintre responsabilii din Administratia Centrala nu sunt interesati, evident ca ne ramane noua sarcina sa intervenim”, a spus Tariceanu.
Primul-ministru a mai spus ca dincolo de conservarea Deltei, guvernul are si responsabilitatea pentru bunastarea oamenilor din regiune. Cu aceasta ocazie el a precizat ca Ministerul Sanantatii a achizitionat recent 28 de ambulante noi pentru transportul, tratamentul si consultarea urgentelor. Tot in acest scop, in Tulcea exista acum un elicopter pentru urgente medicale si urmeaza sa mai fie trimis inca unul.
„Din pacate, tentatiile unora pentru profitul imediat, ii imping la comiterea unor ilegalitati precum pescuitul industrial si braconajul la cote exagerate”, a mai spus premierul Tariceanu. Potrivit analizelor Ascociatiei „Salvati Dunarea si Delta”, intre anii 2005-2007, au fost realizate in Delta 7.500 de acte de control in urma carora au rezultat 850 de dosare pentru braconaj. Dintre acestea, doar 25 de rechizitorii au ajuns in instanta si doar o singura persoana a primit pedeapsa cu inchisoarea.
La simpozion a fost prezent si Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile Attila Korodi. „La ora actuala, dupa o activitate de ani de zile, ministrul mediului a reusit sa finalizeze masterplanul care garanteaza implementarea masurilor necesare pentru dezvoltarea durabila a Deltei Duanrii si care se vor desfasura pana in 2015. Anul acesta trebuie sa ajungem aproape de finalizarea primei parti a masterplanului care are o valoare de 90 milioane de lei”, a declarat Korodi.
Ministrul a adaugat ca, in prezent, in Delta exista zece proiecte in executie care vizeaza sistemele de canalizare si alimentare cu apa, sistemul de epurare si sistemul integrat pentru gestionarea deseurilor aflat in faza de incepere pentru executie.
Premierul Tariceanu a mai precizat ca trebuie analizat cum poate deveni ecoturismul o alternativa care sa permita Deltei Dunarii sa devina o rezervatie turistica in care mediul este respectat. „Am luat deja cateva masuri pentru sprijinirea ecoturismului, am finalizat peste 100 miliarde lei vechi in modernizarea aeroportului din Tulcea, de exemplu”, a precizat primul ministru.
Simpozionului National „Avem o Delta. Cum procedam?” este o reuniune anuala a factorilor de decizie pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii in care se prezinta problemele cu care se confrunta ecosistemul deltaic si se propun solutii punctuale.
La eveniment au luat parte si oficialitati din Parlamentul si Guvernul Romaniei precum si reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", ai altor autoritati publice centrale, ai autoritatilor si comunitatilor locale, ai societatii civile, ai comunitatii academice si ai mass-media.
Delta Dunarii este una dintre cele mai mari zone umede din lume, unica regiune declarata Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii de catre UNESCO, potrivit reprezentantilor Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta".