Sustenabilitatea in constructii, un concept nou pentru romani

Domeniul constructiilor din Romania nu are inca o cultura a sustenabilitatii, desi conceptul nu este nou in lumea occidentala, a declarat ieri Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Prezent la conferinta “Reinventarea constructiilor in Romania”, organizata cu ocazia lansarii celei de-a 3-a editii a “Premiilor Holcim pentru Constructii Durabile”, el a semnalat totusi ca exista preocupari pentru sustenabilitatea cladirilor care urmeaza sa fie ridicate in tara noastra.

“O parte dintre ele sunt cele declarate la nivel administrativ, o alta o reprezinta preocuparile evident profesionale ale diversilor arhitecti, sesizate si uneori premiate. O a treia parte este stimulata prin programe, proiecte internationale, finantari europene etc”, a aratat el.

Partea ”verde”a crizei

Serban Tiganas a subliniat ca tot mai des se vorbeste de ciclul de viata al unei constructii, si nu de costul initial de ridicare. Potrivit acestuia, impactul minim asupra mediului este o caracteristica extrem de importanta, la fel ca si confortul utilizatorilor, iar sustenabilitatea nu trebuie confundata cu eficienta energetica, aceasta fiind doar o parte a ei, cea mai masurabila. “Pe undeva, sustenabilitatea implica o perspectiva pe termen lung. Implica posibilitatea ca o cladire sa se readapteze. Activitatile oamenilor, preferintele lor, modul lor de viata se schimba”, a mai spus Serban Tiganas.

Actualul context economic face sustenabilitea sa fie si mai interesanta. “Inainte de criza economica avansam catre non-sustenabilitate, prin practici comerciale si dezvoltari speculative”.

Cat despre promovarea sustenabilitatii in randurile viitorii arhitecti, Serban Tiganas crede ca problema nu vine de la nivelul invatamantului universitar. “Problema noastra este de educatie a clientilor nostri, a tuturor celorlalti”.

Rosia Montana, ”un examen de maturitate”

Presedintele Ordinului Arhitectilor a mai tinut sa atraga atentia asupra proiectului Rosia Montana, pe care il considera un examen de maturitate pentru Romania.

“Mi-as dori ca pozitia Romaniei si a Ordinului Arhitectilor in privinta acestui proiect sa fie sustenabila. Un astfel de proiect are evident un plan economic, un plan social si un plan patrimonial, care se traduce prin peisaj cultural. Este un exemplu absolut semnificativ de cum esti pus in situatia de a judeca, de a trage concluzii, de a vedea ce trebuie sa faci in fata unei astfel de propuneri extraordinar de puternic inclinata spre rezultatele ei economice si sociale, si anume proiectul de exploatare miniera a aurului. Dar cand in partea cealalta exista riscurile ecologice, garantiile pentru aceste riscuri ecologice, si nu riscurile, ci pierderea iremediabila a istoriei si patrimoniului, atunci judecata devine extraordinar de dificila”, a mai spus presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Cristian Horga

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri