Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Supra-exploatarea pestilor-papagal pune in pericol recifele din Caraibe

Echilibrul delicat al recifelor de corali din Caraibe este pus in pericol pe masura ce tot mai multi pesti-papagal ajung pe farfurie, au explicat experti internationali, citati de Reuters.

Pestii colorati – numiti astfel datorita gurii in forma de cioc de papagal – sunt benefici recifelor pentru ca razuie algele, jucand astfel un rol important in stoparea plantelor de mare de a sufoca coralii. Noile cerecetari, bazate pe imagini computerizate, arata ca pestii-papagal constituie un element cheie in prevenirea sufocarii recifelor vulnerabile din Caraibe. Specialistii mai spun ca in lipsa acestor pesti, ecosistemul ar arata cu totul altfel, plin de alge si plante marine.

Numarul pestilor este acum in scadere din cauza pescuitului in exces. „Viitorul unor recife este pus in pericol si daca continuam in acest fel, recifele se vor schimba definitiv si pentru totdeauna”, a declarat Peter Mumby, biolog marin de la Universitatea Exeter, Anglia, cel care a condus cercetarile. „Lucrurile de genul acesta au un obicei de a iesi de sub control si daca un recif este lasat sa intre intr-o stare bolnava, acoperit de plante , este foarte dificil sa-l readuci la viata”, a adaugat Mumby.

Recifele de corali din toata lumea se afla sub amenintare din cauza schimbarilor climatice care cauzeaza la randul lor incalzirea apelor si aciditate ridicata in mare, dar problema este cu atat mai grava in Caraibe unde au existat o serie de dezastre in anii `80 si `90.

Cel mai devastator an a fost 1983, cand coralii aproape au disparut din cauza bolii. Apoi, un numar de uragane in anii au distrus coloniile de corali si au creat un nou habitat pentru plante si alge unde sa acapareze teren. Aricii de mare au mentinut nivelul scazut al plantelor de mare dar disparitia lor din majoritatea recifelor din Caraibe a lasat doar pestii-papagal sa actioneze in acest sens.

Rezultatul studiului publicat in revista Nature, arata ca recifele de corali pot fi stricate fara nicio sansa de reparare daca nu se schimba urgent managementul mediului marin. In topul listei de masuri necesare se afla controlul asupra utilizarii capcanelor de peste- sisteme asemanatoare custilor pentru homari si folosite in special pentru pescuitul pestilor-papagal.

Desi nu sunt renumiti pentru gustul lor, pestii-papagal au devenit din ce in ce mai populari in restaurantele din insulele Caraibe. In prezent, sunt foarte putine restrictii in ceea ce priveste pescuitul pestelui-papagal in afara parcurilor marine din Caraibe.

spot_img

Ultimele știri