SUNE: Suprafetele marginale trebuie folosite pentru producerea de energie regenerabila

In Romania suprafetele marginale nefolosite insumeaza cat 7% din terenurile agricole ale tarii si ar putea fi utilizate pentru constructia de instalatii care sa produca energie electrica si termica din surse regenerabile, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte, presedintele Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie – SUNE, Nicolae Olariu.

Numarul total al sprafetelor marginale, adica gropile de gunoi dezafectate din Romania, terenurile contaminate istoric sau suprafetele necultivate din cauza degradarii solului, insumeaza 7% din terenurile agricole ale tarii”, a spus Olariu.

In Europa, recuperarea valorii zonelor marginale prin investitii in surse regenerabile de energie a fost pusa deja in practica prin proiectul M2RES, cofinantat de Uniunea Europeana.

In Grecia, de exemplu, pe locul unor foste gropi de gunoi se vor construi doua centrale fotovoltaice de 200 MW, respectiv 50 MW. Investitiile sunt estimate la 600 milioane euro si respectiv 105 milioane euro. De asemenea, in Germania, pe locul unui fost poligon al armatei va fi construita o centrala fotovoltaica cu o putere instalata de 18,8 MW. Investitia este estimata la 42 milioane de euro”, a declarat vicepresedintele SUNE, Dan Teodoreanu.

Acesta a adaugat ca in Romania au fost identificate cateva locatii in Avrig – o baza militara cu o suprafata totala de 100 ha si o fosta groapa de gunoi de 5 ha, pe care se va construi o centrala fotovoltaica, Dridu sau Valea Calugareasca.

In Romania sunt peste 8.000 de gropi de gunoi dezafectate, 500 de mine si cariere inchise, dar si sute de mii de hectare de terenuri nefolosite”, a mai spus Teodoreanu.

M2RES este un proiect cofinantat de UE prin Programul Sud-Est European 2007-2013, ce are ca scop recalificarea zonelor marginale (de tipul: depozite de deseuri, mine de suprafata, site-uri militare/de aprovizionare-depozitare si zonele contaminate)  prin programe de investitii care se concentreaza pe producerea de energie din surse regenerabile (PV, eoliana, biomasa, geotermala, biogaz, etc) ce vor contribui la o productie semnificativa de energie din surse regenerabile.

M2RES va maximiza utilizarea resurselor teritoriale in regiunile SEE, prin masurile de recuperare a terenurilor marginale si prin instalarea de centrale ce utilizeaza surse regenerabile de energie.

Principalele obiective constau in responsabilizarea administratiei publice; abordarea provocarilor legate de dezvoltare, prin imbunatatirea strategiilor transnationale pentru gestionarea implementarii M2RES in zona de Sud-Est; extinderea gradului de constientizare; promovarea acceptabilitatii sociale a SRE, care implica direct cetatenii si partile interesate in planificarea dezvoltarii teritoriale proprii; cresterea pietei si generarea  de locuri de munca, stimularea pietelor de energie prin cresterea productiei din surse regenerabile.

spot_img

Ultimele știri