SUA: Respectam decizia Australiei de a ratifica Protocolul Kyoto, dar cerem sa fim si noi respectati

"Respectam decizia Australiei", a declarat Harlan Watson, seful delegatiei Statelor Unite la conferinta pe teme climatice de la Bali. "Nu suntem aici ca sa blocam drumul. Ne angajam pentru o concluzie de succes aici", a adaugat acesta, in prima zi a conferintei, in cadrul careia SUA sunt singura natiune dezvoltata care se afla in afara pactului ONU, informeaza WBCSD.

Reprezentantul SUA a declarat ca tara sa este in cautarea unei intelegeri pentru combaterea schimbarilor climatice. "Statele Unite intentioneaza sa fie o parte flexibila si sa lucreze constructiv la harta de la Bali", a spus Harlan Watson, referindu-se la planurile de lansare a negocierilor pentru un acord post-Kyoto, protocol care expira in 2012.

"Respectam deciziile celorlalte tari si le cerem sa respecte si deciziile pe care le-am luat noi", a declarat seful delegatiei SUA.

Acesta a adaugat ca Washingtonul este dispus sa discute un nou acord pe termen lung care sa succeada Protocolului de la Kyoto, declarandu-si flexibilitatea pentru alegerea modului in care vor fi impuse obiectivele: voluntar (cum prefera administratia Bush) sau obligatoriu (cum prevede Protocolul de la Kyoto).

SUA au propriul "protocol"

Washingtonul a investit miliarde de dolari in tehnologii curate, cu speranta ca succesul acestora va reprezenta o solutie mai buna decat capcanele Protocolului de la Kyoto, care obliga 36 (cu Auastralia, 37) sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 5 procente fata de nivelul din 1990 pana in 2008-2012.

Watson a declarat ca tarile se vro lupta din greu pentru a-si pastra promisiunile. "Regimul actual de interzicere nu isi face treaba", a spus acesta. "Doar o parte dintre natiuni si-au redus emisiile – Marea Britanie, Germania si alte cateva . Este nevoie de pasi eroici pentru indeplinirea obiectivelor pentru 2012", a declarat seful delegatiei americane la Bali.

Watson a mai spus ca emisiile Statelor Unite au crescut cu doar 1,6 procente din 2000-2005, cand economia s-a dezvoltat cu 12 procente, iar populatia a crescut cu 5%.

Performanta SUA este mai buna decat a multor state semnatare ale Protocolului de la Kyoto, insa emisiile din 2005 din Statele Unite erau cu 16% mai mari decat nivelul din 1990.

Foto: frontnews.ro

spot_img

Ultimele știri