Studiu: Sute de substanțe chimice toxice sunt prezente în plasticul reciclat

Oamenii de știință au examinat granulele de plastic reciclat colectate în 13 țări și au descoperit sute de substanțe chimice toxice, inclusiv pesticide și produse farmaceutice. Din acest motiv, oamenii de știință consideră că plasticul reciclat nu este potrivit pentru majoritatea scopurilor și reprezintă un obstacol în încercările de a crea o economie circulară.

Rezultatele sunt publicate într-un studiu condus de oamenii de știință de la Universitatea din Gothenburg, arată ScienceDaily.

Delegați, oameni de știință și apărători ai sănătății și mediului din întreaga lume călătoresc în Nairobi, Kenya, pentru întâlnirea săptămânală a celei de-a treia sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Negociere al Tratatului privind Plasticul (INC-3).

Acolo, oamenii de știință vor îndemna delegații să țină cont de ultimele descoperiri științifice care arată că, deoarece substanțele chimice toxice sunt folosite pentru a fabrica toate tipurile de plastic, iar plasticul va absorbi alte substanțe chimice în timpul utilizării, nu există tipuri de plastic considerate sigure sau circulare.

„Reciclarea plasticului a fost prezentată ca o soluție la criza de poluare cu plastic, dar substanțele chimice toxice din plastic complică reutilizarea și eliminarea lor și împiedică reciclarea,” spune profesorul Bethanie Carney Almroth, de la Universitatea din Gothenburg.

Peste 600 de compuși chimici identificați

Într-un studiu recent publicat în Data in Brief prin ScienceDirect, condus de Carney Almroth, s-a constatat că granulele de plastic din instalațiile de reciclare din 13 țări diferite din Africa, America de Sud, Asia și Europa de Est conțineau sute de substanțe chimice, inclusiv numeroase pesticide extrem de toxice.

În total, au fost detectați și cuantificați 491 de compuși organici în granule, cu încă 170 de compuși tentativ anotați. Acești compuși acoperă diverse clase, inclusiv pesticide, produse farmaceutice, substanțe chimice industriale, aditivi pentru plastic.

Risc prezent pentru toți

Există puține reglementări referitoare la substanțele chimice din plastic, iar comerțul internațional cu deșeuri de plastic complică această problemă.

Într-o corespondență publicată în această lună în jurnalul Science, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, IPEN, Universitatea Aarhus și Universitatea Exeter au notat că: „Substanțele chimice periculoase prezintă riscuri pentru lucrătorii din domeniul reciclării și consumatori, precum și pentru societatea și mediul înconjurător. Înainte ca reciclarea să poată contribui la soluționarea crizei de poluare cu plastic, industria plasticului trebuie să limiteze substanțele chimice periculoase.” Se folosesc peste 13.000 de substanțe chimice în plastic, iar 25% sunt clasificate ca fiind periculoase. Oamenii de știință afirmă că „nicio substanță chimică plastică nu poate fi clasificată ca sigură.

Profesorul Bethanie Carney Almroth aduce un mesaj clar la întâlnirea săptămânală din Nairobi: „Numeroase studii arată că substanțele chimice periculoase pot să se acumuleze chiar și în sistemele relativ închise de reciclare a plasticului. Trebuie să eliminăm rapid substanțele chimice din plastic care pot cauza daune sănătății umane și mediului.

Citește și: Coca-Cola, Danone și Nestlé au fost reclamate la Comisia Europeană pentru greenwashing 

Fără provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. RetuRO: Doar cele care au sigla vor primi garanția

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri