Reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera va permite Uniunii Europene (UE) sa economiseasca zeci de milioane de euro in ceea ce priveste cheltuielile din domeniul sanatatii publice, potrivit unui studiu citat de AFP.
Reducerea nivelului de emisii de gaze cu efect de sera, care contribuie la accelerarea fenomenului de incalzire globala, va avea ca efect colateral benefic ameliorarea calitatii aerului si reducerea numarului de afectiuni cardiace si respiratorii, se arata in analiza comandata de Health Care Without Harm si Health and Environment Alliance.
UE s-a angajat sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2020, comparativ cu anul 1990, si a propus sa creasca acest procent pana la 30%, cu conditia ca celelalte tari industrializate sa opereze reduceri comparabile.
Mai putine imbolnaviri
Ministrii Mediului si Energiei din Franta, Marea Britanie si Germania au pledat, in luna august, in favoarea impunerii procentului de 30% ca obiectiv al actiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Potrivit acestui raport, o scadere de 30% va reprezenta o economie anuala de 10-30 de milioane de euro pana in anul 2020.
Prin reducerea cu 30% a acestor emisii se vor evita, anual, trei milioane de zile de concedii medicale, impuse de maladiile respiratorii si cardiace, dar si 3.776 de spitalizari.
Aceste date se bazeaza pe cifrele oficiale furnizate de UE referitoare la trei tipuri de agenti poluanti – particule fine, oxid de azot si dioxid de sulf -, precum si pe statisticile oficiale ce vizeaza mortalitatea, bolile si absenteismul de la locul de munca.