Terra Mileniul III: Romania are un risc crescut de accidente nucleare  

Romania nu ia in serios riscul nuclear pe care il implica functionarea reactoarelor invechite, oricand fiind posibila aparitia unei situatii periculoase in tara noastra, asa cum s-a intamplat in Japonia, sustine Fundatia Terra Mileniul III.

Din cauza riscului crescut pe care il prezinta centralele nucleare, mai ales in cazul unor incidente precum cele din Japonia, organizatia cere inchiderea treptata a reactoarelor nucleare din Romania si interzicerea construirii altora.

“Mi se pare gresit faptul ca Institutul de Fizia a Pamantului exclude din start posibilitatea unor cutremure mai mari de 7,5 grade pe scara Richter in Romania. Dar si fara dezastre naturale, reactoarele CANDU, cum sunt cele de la Cernavoda, dupa 20 de ani de activitate intra intr-un proces de imbatranire rapida si se fisureaza tuburile care asigura racirea reactoarelor. Asta fara sa mai luam in calcul eroarea umana”, a declarat pentru “Green Report” Ioana Ciuta , director executiv al Fundatiei Terra Mileniul III.

Reactoarele nucleare nu sunt niciodata sigure

Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de reactoare, fiecare reactor CANDU are doua sisteme total independente pentru inchidere rapida. In situatii operationale, totusi, sistemele de siguranta CANDU sunt deseori partial sau complet indisponibile. In unele cazuri, sistemele CANDU de racire in regim de urgenta au fost indisponibile luni la rand. Sistemele CANDU pentru inchidere rapida sunt de asemenea indisponibile uneori.

In 2005, in Canada, spre exemplu, lucratori CANDU au instalat un detector de neutroni invers din greseala, astfel incat al doilea sistem de inchidere rapida ar fi fost indisponibil in cazul unei urgente, precizeaza un comunicat al Fundatiei.

Astfel de episoade de indisponibilitate nu sunt in general descoperite de catre operatorii centralelor sau de organismele de reglementare decat mult dupa ce faptul s-a produs – posibil in timpul unei inchideri pentru intretinere si uneori nici chiar atunci. In 1998, conform datelor oficiale, probabilitatea de indisponibilitate a sistemelor de racire de urgenta de la reactorul 1 Cernavoda a fost aproape de limita obiectivului in acest sens. In anul 2000, probabilitatea indisponibilitatii sistemelor de retinere a materialelor radioactive in caz de incident a depasit de cateva ori obiectivul in acest sens.

Riscul major pentru populatie il constituie acele accidente ce duc la emisii mari de substante radioactive in mediu. Centralele nucleare sunt proiectate si realizate astfel incat emisiile de elemente radioactive in cazul unui accident sa fie reduse la minimum.

In ciuda afirmatiilor ca industria de energie nucleara are un ‘rezultat extraordinar’ in domeniul sigurantei si sanatatii, istoria ne arata mai multe exemple de dezastre nucleare, sau de situatii ajunse foarte aproape de dezastru, de exemplu la Windscale (Marea Britanie, 1957), Celiabinsk (Rusia, 1957/8), Brown’s Ferry (SUA, 1975), Three Mile Island (SUA, 1979), Cernobil (Ucraina, 1986). In mod evident s-au facut progrese in ceea ce priveste standardele de siguranta, dar reactoarele nucleare nu au putut fi niciodata sigure, arata organizatia.

 

 

spot_img

Ultimele știri