Aproape 35 la suta dintre romanii din mediul urban pastreaza in casa aparate electrice sau electronice defecte, releva un studiu prezentat astazi de asociatiile Ecotic si Recolamp.
Studiul avand ca obiect deseurile electrice si electronice (DEEE), aflat la a patra editie, a fost realizat la cererea celor doua asociatii de compania Daedalus Milward Brown.
Cercetarile s-au efectuat in orasele cu peste 50.000 de locuitori, pe un esantion de 800 de persoane, cu o marja de eroare de cel mult 3 la suta.
Motivele invocate de romani pentru pastrarea aparatelor defecte sunt intentia de a le repara (27 la suta), „nu stiu ce sa fac cu ele” (25 la suta), „nu am avut timp sa ma ocup de ele” (21 la suta) sau lipsa facilitatilor de colectare in zona in care locuiesc (11 la suta).
Cele mai multe aparate defecte din gospodaria romanilor sunt televizoarele (41,2 la suta), urmate de frigidere, masini de spalat si aspiratoare de praf.
Un tub catodic vechi – adevarata "bomba cu ceas"
Dincolo de faptul ca acestea blocheaza o cantitate importanta de materii prime, pastrarea lor in gospodarie este riscanta, intrucat se face de obicei in „conditii improprii – sub cerul liber sau intr-o magazie”, explica presedintele Ecotic, Valentin Negoita. Acestea reprezinta adevarate „bombe cu ceas”, intrucat spargerea unui singur tub catodic, de televizor sau de monitor, polueaza 50 de metri patrati de sol, timp de 30 de ani, spune Valentin Negoita.
Nici aruncarea acestor aparate la tomberonul de gunoi nu e o solutie, intrucat colectorii neautorizati recupereaza doar bobina din tub, pentru continutul ei de cupru, in timp ce restul echipamentului ramane amestecat cu gunoiul menajer.
Solutia corecta este colectarea selectiva a deseurilor. Din pacate acest lucru nu este inca posibil, intrucat mai putin de jumatate din primariile Romaniei au montat in localitatile lor containere pentru DEEE. Peste 57 la suta dintre subiectii studiului au declarat ca nu colecteaza selectiv intrucat nu au infrastructuri specifice in apropierea locuintei. Potrivit legii, aceste infrastructuri sunt obligatorii – cel putin un set de containere in fiecare localitate si cel putin un set la 50.000 de locuitori.
Garda Nationala de Mediu a inceput deja sa execute controale si sa aplice amenzi asupra primariilor. Alt obiectiv al controalelor este verificarea obligatiei primariilor de a trimite la reciclare cel putin 15 la suta din cantitatea de deseuri evacuata la groapa de gunoi. Nerespectarea acestei obligatii se pedepseste cu o amenda de 100 de lei pe fiecare tona de deseu depusa la groapa de gunoi.
Studiul intocmit in septembrie 2011, realizat pe adulti intre 25 si 55 de ani, nu a relevat diferente de comportament intre membrii celor trei categorii de varsta analizate – 25-35 de ani, 36-45 de ani si 46-55 de ani.
In schimb s-au remarcat diferente intre Capitala si celelte orase, in sensul ca bucurestenii sunt mai „deschisi catre reciclare” decat ceilalti locuitori ai Romaniei. Ce-i drept, bucurestenii sunt avantajati de faptul ca in Capitala exista cele mai multe containere destinate colectarii selective.
Cu toate acestea, chiar si romanii care vor sa scape de aparatele vechi prefera modalitati originale de a „recicla” DEEE. Peste 36 la suta dintre subiectii studiului au declarat ca ultimul aparat scos din uz l-au dat altei persoane. Peste 17 la suta dintre romani tin aparatul nefunctional in casa, 10 la suta dintre subiecti au aruncat aparatul la gunoi si doar 9,3 la suta l-au predat la un punct de colectare DEEE.
Foto: www.allmystery.de
Citeste si:
Autoritatile sunt obligate sa implementeze sisteme de colectare selectiva, din 2012
S-a inaugurat site-ul care colecteaza deseuri electrice si electronice
Reteaua “neagra” submineaza colectarea selectiva a deseurilor din Romania
Romania recicleaza doar 1 la suta din deseurile recuperabile