Vanatoarea de mistreti de la Balc, organizata de omul afaceri Ion Tiriac, se desfasoara conform prevederilor legale, sustin reprezentantii Ministerului Mediului intr-un raspuns la o solicitare a „Green Report”, legata poate de cel mai fierbinte subiect al acestui week-end.
Condamnata de curand de aproape 70 de organizatii de mediu, printr-un protest dat publicitatii de Coalitia pentru Mediu, controversata vanatoare este vazuta de activistii de mediu ca un act sangeros, care se desfasoara, potrivit Coalitiei de Mediu, „intr-un cadru legislativ lacunar”.
Ministerul Mediului sustine insa ca „masacrul cinegetic de la Balc”, denumit astfel de Coalitia de Mediu, este autorizat, este legal, iar „actiunile de recoltare prin impuscare a exemplarelor din specia mistreț din acesta (n.r.- domeniul Balc) s-au realizat in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 81/2004, privind infiintarea, organizarea si functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 486/2004.”, se arata in raspunsul Ministerului Mediului.
Nu e vanatoare, ci e „ actiune de recoltare”
Articolului 4 din Ordonanța nr. 81/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, citat de cei de la Mediu, spune insa ca „aceste complexuri de vanatoare se inființeaza pentru obținerea de exemplare din speciile de vanat, in scopul valorificarii pentru consum, atat pentru popularea fondurilor de vanatoare, cat si pentru recoltarea acestora prin diverse moduri in interiorul complexurilor”, deci putem trage concluzia ca nu in scopul desfasurarii partidelor de vanatoare.
La o studiere mai atenta, textul de lege citat pare a fi in defavoarea vanatorii de mistreti de la Balc, organizata anual de Ion Tiriac.
„In complexurile de vanatoare nu au loc actiuni de vanatoare care presupun detinerea calitatii de vanator de catre participanti, autorizatii de vanatoare, armament specific, practicarea anumitor metode de vanatoare sau o etica vanatoreasca. In complexele de acest tip au loc doar acțiuni de recoltare a exemplarelor de vanat, care se realizeaza prin impuscare sau capturare in stare vie, in anumite conditii, in conformitate cu normele proprii specifice fiecarui complex in parte sau cu aprobarea autoritații publice centrale care raspunde de silvicultura. (Articolul 3 din Ordonanța nr. 81/2004 cu modificarile și completarile ulterioare). Menționam ca in conformitate cu prevederile art. 52 din Legea vanatorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 cu modificarile și completarile ulterioare, <animalele salbatice din intravilanul localitaților, din ariile protejate de tip faunistic, din gradinile zoologice, din centre de reabilitare, din sanctuare, cele deținute sau folosite legal in scopuri artistice, precum și cele din crescatoriile de vanat autorizate și din complexurile de vanatoare nu sunt supuse dispozițiilor prezentei legi>”, se mai arata in documentul primit de la minister.
Uciderea din placere, „moralmente inacceptabila”
Mesajul Coalitiei pentru Mediu este unul vehement: daca in aceste complexuri nu are loc o vanatoare propriu-zisa, iar invitatii domnului Tiriac, potrivit legii, nu trebuie sa fie vanatori si nici sa detina armament specific, pentru ca acest lucru este interzis prin lege, cum poate fi catalogat atunci evenimentul de la Balc?
Potrivit celor din Coalitie, el poate deveni „un act al uciderii din placere, moralmente inacceptabil” si „cu atat mai reprobabil si mai condamnabil cu cat el se desfasoara intr-o incinta inchisa, unde vietatilor expuse tirului concentrat nu li se ofera practic nicio sansa de supravietuire”.
Tocmai de aceea, Coaliția pentru Mediu din Romania a solicitat Ministerului Mediului si Padurilor ”sa-si concentreze atentia asupra reglementarii juste si probiodiversitate a activitatii in acest domeniu unde situatia a scapat de sub control”.
Iar raspunsul primit de la Ministerul Mediului, prin intermediul „Green Report”, este urmatorul:
„Vanatoarea de la Balc este legala, iar acestea sunt prevederile legale in baza carora se desfașoara anual acțiuni de recoltare a exemplarelor de mistreți din Complexul de vanatoare de la Balc”, județul Bihor.