Magazinele vor avea aparate automate de colectat ambalaje

In marile magazine din Romania vor fi instalate aparate de colectare a ambalajelor de la populatie, in scopul cresterii gradului de colectare si de reciclare a deseurilor.

Aceasta decizie a fost reglementata printr-un acord voluntar semnat astazi intre Ministerul Mediului si Padurilor si reprezentantii marilor retele comerciale din Romania.

La ceremonia desfasurata la sediul Ministerul Mediului a asistat si premierul Victor Ponta.

Guvernul unei tari de PET-uri

“Imi doresc sa nu mai traiesc in tara PET-urilor, a sticlelor, a dozelor de aluminiu aruncate peste tot”, a recunoscut astazi premierul Victor Ponta. El a tinut sa fie prezent la ceremonia de la Ministerul Mediului “pentru a da impuls unor discutii serioase, cat mai putin politice, despre viitorul mediului in care traim cu totii”, a explicat seful Guvernului.

Potrivit acordului semnat astazi, magazinele din Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) isi vor instala in interior aparate automate care pot prelua de la clienti ambalaje tip PET, sticle sau doze de aluminiu.

In schimbul fiecarui ambalaj introdus, aparatul va elibera clientului cate un voucher. Cu aceste vouchere se poate achita o parte a contravalorii produselor cumparate din acelasi magazin.

Delia Nica, vice-presedinte AMRCR, a precizat ca noul sistem de colectare selectiva va fi mediatizat prin sistemele proprii de televiziune cu circuit inchis din magazine, precum si, eventual, prin televiziunea publica, daca se va incheia un acord in acest sens cu CNA.

Prin mediatizare, se estimeaza ca numarul magazinelor si firmelor care instaleaza asemenea automate de colectare va creste.

“Am dori ca la acest acord sa adere producatorii de ambalaje si importatorii directi, astfel incat sa se aplice si in Romania principiul poluatorul plateste”, a subliniat Delia Nica.

Pe de alta parte, premierul Ponta a declarat ca alte locatii unde pot fi instalate automate de colectare sunt sediile primariilor si cele ale cluburilor. Primariile ar putea fi stimulate sa monteze aparate de colectare prin suportarea, de catre Guvern, a jumatate din costul aparatului, iar pentru restaurante si cluburi se poate reglementa o reducere a impozitelor, a sugerat seful Guvernului.

In ultimii doi ani, asemenea aparate au functionat, in mod experimental, in cateva magazine din reteaua Auchan si Mega Image. Aparatele au avut producatori diferiti, pentru a se analiza calitatile fiecaruia.

Modelul ales pentru a fi instalat de acum inainte este cel produs de firma norvegiana Tomra, este mai scump decat celelalte, dar este cel mai fiabil, a precizat, pentru Green Report, Constantin Cristea, general manager al firmei Total Waste Management. In plus, modelul ales este singurul care recunoaste ambalajele nu doar dupa eticheta, ci si dupa forma.

Un aparat de colectare a ambalajelor costa circa 20.000 de euro, iar “cu tot cu partea de intretinere ajunge la 30.000 – 32.000 de euro”, a declarat Constantin Damov, reprezentant Green Group.

Valoarea unui voucher pe care il primeste un cetatean care preda un ambalaj va fi decisa de fiecare magazin in parte.

In mod experimental, la hypermarketul Auchan din Sectorul 3 al Capitalei, un voucher corespunzator unui PET are valoarea de 6 bani. Automatul de colectat PET-uri are o functionare foarte simpla: clientul introduce ambalajele, unul cate unul, aparatul le verifica si, imediat dupa aceea, inregistreaza numarul si contravaloarea ambalajelor predate. Dupa ce a terminat predarea ambalajelor, clientul apasa un buton, iar aparatul ii elibereaza un voucher de valoare egala cu aceea a ambalajelor predate.

Masina automata de la Auchan nu accepta insa toate tipurile de PET – unele dintre ele fiind returnate clientului. De asemenea, nu sunt acceptate ambalajele care nu mai au pe ele eticheta cu cod de bare, intrucat recunoasterea tipului de PET se face, in acest moment, doar pe baza codului de bare.

Reteaua Cora va instala zece echipamente de colectare

In perioada imediat urmatoare, asemenea aparate vor fi instalate si in reteaua magazinelor Cora.

“Avem in prezent noua magazine, dintre care trei in Bucuresti. Pana la sfarsitul anului vom deschide al patrulea magazin in Bucuresti. Vom instala in total zece aparate de colectare, cate unul in fiecare magazin”, a precizat, pentru Green Report, Ana Maria Florea, responsabil PR Cora Romania.

Potrivit datelor existente la nivelul Ministerului Mediului, in Romania, la ora actuala sunt reciclate doar 3 la suta din dozele de aluminiu existente pe piata, iar la gunoi ajung peste 10.000 de tone de aluminiu de inalta puritate. In alte state europene, procentul de recuperare a acestor deseuri variaza intre 40 la suta si 70 la suta.

In urmatorii sapte ani, Romania trebuie sa ajunga sa recicleze 50 la suta din cantitatea de aluminiu introdusa pe piata.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

5 noi centre de reciclare, la Mega Image

Copacii Coca-Cola, reperele succesului in actiunile de CSR

Peste 80 la suta dintre romani stiu ce este reciclarea

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri