London Olympic Park, exemplu de regenerare urbana

"Parcul Olimpic din Londra este cel mai mare proiect de regenerare urbana din Europa. Investitiile totale sunt de peste 8 miliarde de lire sterline, iar dupa incheierea Jocurilor Olimpice va deveni un nou cartier al Londrei", a declarat, marti, ambasadorul Regatului Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris.

Astfel, dupa incheierea Jocurilor, parcul va fi transformat si va gazdui cinci locatii sportive, ArcelorMittal Orbit (turn de observatie inalt de 115 metri), precum si spatii deschise pentru organizarea de evenimente. De asemenea, vor fi aproximativ 11.000 de locuinte, trei scoli, noua crese, trei centre medicale, 12 centre comunitare si 29 de locuri de joaca.

"Pentru a construi Parcul Olimpic a trebuit sa regeneram intreaga zona de est a Londrei care a presupus schimbari majore la nivelul retelei de transport si de infrastructura. De asemenea, am construit o statie de decontaminare a solului in care am tratat peste 1 milion de metri cubi de pamant. Imaginati-va ca pamantul scos pentru tunelul de sub Canalul Manecii a insumat 3 milioane de metri cubi", a spus Paul Hartman, project manager Autoritatea de Dezvoltare Olimpica.

Peste 30 de cladiri, in majoritate foste fabrici si depozite, au fost demolate, iar 97% din materialul rezultat a fost recuperat si folosit la constructia Parcului Olimpic.

Doar 10.000 de tone de otel au fost folosite la constructia stadionului, cu mult mai putin decat in cazul altor proiecte asemanatoare. De exemplu, pentru Stadionul Olimpic din Beijing au fost folosite 110.000 de tone de otel.

300.000 de plante au fost aduse in zonele mlastinoase ale Parcului Olimpic. De asemenea, bazele sportive vor cunsuma cu 40% mai putina apa decat in mod normal prin initiative precum folosirea apei de ploaie stranse pe acoperis pentru curatarea toaletelor.

Peste 50% din materialele de constructie ramase si deseurile stranse sunt transportate cu trenuri si salupe pentru a reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon rezultate din transportul cu masina. "Ne-am propus sa reducem cu 50% emisiile de CO2", a mai spus Hartman.

Ambasada Marii Britanii a deschis oficial , marti, in incinta Universitati de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Expozitia Olimpica Londra 2012.

Foto: london-attractions.info, hellouk.org

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri