Iodul radioactiv depistat in lapte si apa de ploaie, la Slanic, nepericulos si fara legatura cu norul de la Fukushima

Directorul Institutului de Fizica Nucleara de la Magurele (IFIN-HH), Nicolae Zamfir, a declarat ca unul dintre cercetatorii de la IFIN, Romul Margineanu, a descoperit in salina de la Slanic, Prahova, urme de iod radioactiv.

  Iodul radioactiv a fost detectat si in apa de ploaie, si in laptele de oaie din zona salinei.

Studiul cercetatorului IFIN a fost publicat pe un site, iar expertii de la Magurele sustin ca urmele de iod radioactiv ar putea proveni de la Fukushima.

Afirmatiile au creat deja temeri in randul populatiei, insa experti in radioactivitate si meteorologie sustin ca nu exista niciun pericol si ca urmele radioactive nu ar putea avea legatura cu norul radioactiv de la Fukushima.

„Iodul radioactiv a fost detectat in probe de lapte si de apa de ploaie. Masuratorile au indicat o valoare de 0,5 becquereli, iar limita maxima admisa este de 300. Aceasta valoare este de 1.000 de ori mai mica decat cea normala si nu reprezinta niciun pericol pentru populatie. Inedit este faptul ca in acea zona nu au mai fost depistate pana acum astfel de valori, iar banuiala noastra este ca iodul radioactiv provine de la Fukushima”, a declarat pentru „Green Report” Nicolae Zamfir, directorul IFIN-Magurele.

Lucian Biro, CNCAN: „Nu exista legatura intre Fukushima si iodul radioactiv de la Slanic”

"Urmele de iod radioactiv descoperite in apa de ploaie si in laptele de oaie, in Romania, anuntate de directorul Institutului de Fizica Nucleara (IFIN), Nicolae Zamfir, nu au legatura cu norul radioactiv de la Fukushima”, a declarat, in exclusivitate, pentru „Green Report”, Lucian Biro, expert al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

Potrivit acestuia, valorile masurate de IFIN sunt extrem de mici, de 1.000 de ori mai mici decat limitele de alerta si nu au impact asupra populatiei si a mediului.

„Aparatura performanta detinuta de IFIN poate detecta urme minuscule de iod radioactiv in sol sau in mancare, insa daca ar fi fost vorba despre norul radioactiv de la Fukushima, ar fi trebuit sa fie detectate mai intai in aer”, a mai spus Lucian Biro.

Roxana Bojariu, INM: „Cred, mai degraba, ca radiatiile provin din fondul natural”

Si Roxana Bojariu, expert la Institutul National de Meteorologie, este de parere ca iodul radioactiv de la Slanic nu are neaparat o legatura cu norul de la Fukushima.

„Este ultraperformanta aparatura IFIN. Nu neg ca din cauza circulatiei atmosferice ar fi putut ajunge in Romania cateva particule radioactive. Exista insa experti internationali din Reteaua Mondiala a Supravegherii Calitatii Aerului care ar fi anuntat ca se petrece un astfel de fenomen, si anume aparitia particulelor radioactive din Japonia in Romania”, a spus Roxana Bojariu.

Testele au fost realizate de IFIN-Magurele pe mostre de apa colectate la data de 27 martie, 29 martie și 2 aprilie, din zona Slanic-Prahova.

Potrivit directorul Institutului de Fizica Nucleara, urmele de iod radioactiv ar proveni de la centrala nucleara de la Fukushima si "arata ca efectele unui accident nuclear pot fi evidentiate si la distante mai mari de 10.000 de km".

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri