Ingroparea CO2, o solutie riscanta?

Captarea si stocarea dioxidului de carbon (CSC) pot contamina, pe termen lung, mediul inconjurator se arata intr-un studiu al Institutului national francez pentru prevenirea riscurilor de mediu in industrie (Ineris).

Specialistii francezi pun in evidenta posibilitatea unei “eliberari de metale grele in subsol, ceea ce reprezinta un risc major pentru sanatatea oamenilor, cat si a mediului”.

“Temerea este ca metale grele, potential toxice, cum ar fi arsenicul, plumbul, uraniul sau zincul ar putea fi eliberate in sol, in cantitati importante, prin interactiunea cu CO2. Proiectele de stocare a dioxidului de carbon trebuie realizate si evaluate in functie de specificitatea fiecarui sit unde ar urma sa fie aplicate”, a explicat Pierre Toulhoat, director stiintific, Ineris, citat de Le Monde.

Pentru a-si pastra starea lichida la o anumita temperatura si presiune dioxidul de carbon poate fi injectat la adancimi de pana la 700-800 de metri si poate fi stocat in straturi de carbuni neexploatabile, zacaminte epuizate de titei si gaze si straturi acvifere saline.

Romgaz, Transgaz si Turceni,
in cel mai mare proiect european de CSC

Metoda de captare si stocare a carbonului (CSC) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera este prevazuta de legislatia europeana, iar toti detinatorii de instalatii cu cantitati mari de emisii de CO2, din Romania vor trebui sa prevada posibilitatea de a injecta dioxidul de carbon in pamant.

Compania Romgaz a decis in cursul anului 2011 sa se alature unuia dintre cele mai mari proiecte demonstrative de captare si stocare a dioxidului de carbon din Europa, denumit Getica. Alaturi de Romgaz, in proiect se afla Complexul Energetic Turceni si Transgaz SA Medias. Romgaz este si membru in Comitetul de coordonare, insarcinat cu elaborarea si promovarea proiectului.

"Romania a solicitat din partea Comisiei Europene un grant de 500 milioane euro pentru Getica", a declarat pentru Green Report, Cristiana Ion, consilier in Ministerul Economiei.

Proiectul presupune captarea a circa 1,5 milioane de tone de CO2 pe an si stocarea in formatiuni geologice acvifere de mare adancime (de pana la 2.000 de metri), pe o raza de maximum 50 de kilometri fata de Complexul Energetic Turceni, centrala pe carbune.

Banii pentru Getica ar putea veni in curand de la BEI

“Aplicatia pentru Getica este depusa la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar proiectul se afla printre printre primele 5, depuse la nivel european, ceea ce presupune ca sansele de finantare sunt relativ mari. Rezultatul il vom afla probabil in luna octombrie, anul viitor,  iar daca vom obtine finantarea, suma fiind confidentiala, vom putea incepe lucrarile pe plan local, la Turceni, la inceputul anului 2014”, a declarat, pentru Green Report, Marian Motocu, Energy Director Division, Complexul Energetic Turceni.

Emisiile de la Turceni ar putea fi reduse cu 85%

Potrivit datelor tehnice, emisiile de CO2 de la Turceni pot fi reduse cu minimum 85%. In acest scop s-a decis formarea unei companii de proiect care va avea in componenta Complexul Turceni (operatorul instalatiei de captare), Transgaz (operatorul retelei de transport) si Romgaz (operatorul facilitatilor de stocare geologica).

Proiectul Getica, in conditiile in care se vor asigura fondurile, poate fi pus in functiune din 2015 si este dimensionat pentru emisiile blocului numarul 6 de 330 MW al Complexului Energetic Turceni, aflat in proces de reabilitare.

In Romania, principala zone de stocare a CO2 este reprezentata de acviferele saline care, din pacate, pentru ca nu au prezentat pana acum interes pentru nimeni, nu prea au fost studiate.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri