Parerile specialistilor din intreaga lume in privinta unui eventual dezastru nuclear in Japonia sunt impartite, mai ales ca nu exista date clare si suficiente despre ce se intampla in miezul reactorului.
Expertii romani considera ca riscul de la centrala nucleara Fukushima, aflata la 240 de kilometri de Tokyo, nu este major si deloc comparabil cu cel de la Cernobil, mai ales ca niciunul dintre reactoarele centralei japoneze nu este de provenienta ruseasca.
"Nu putem verifica ce se intampla in miezul reactorului", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului Japoniei, Yukio Edano. El a facut referire la reactoarele 1 si 3 de la centrala nucleara de la Fukushima, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfunctii ale sistemelor de racire.
Exista temeri mari insa, iar japonezii trebuie sa faca fata acum si spaimei de radiatii, mai ales ca Tepco, compania care detine centrala nucleara Fukushima 1 si 2, are un trecut subred. In 2002, presedintele Tepco a fost nevoit sa-si dea demisia impreuna cu alti patru directori executivi, din cauza presupusei falsificari a inregistrarilor de securitate a centralelor nucleare.
Reactorul 1 al centralei a inregistrat inca de sambata o crestere a temperaturii, ceea ce a determinat autoritatile sa deschida vanele pentru a evacua excesul de vapori. Tepco a anuntat ca si reactorul 3 inregistreaza probleme similare.
" Alimentarea cu apa a fost intrerupta, iar presiunea din interior a inceput sa creasca", a afirmat un purtator de cuvant al Tepco, adaugand ca "toate sistemele de mentinere a nivelului lichidului de racire s-au blocat".
Specialistii romani in fizica nucleara sustin ca japonezii stiu ce au de facut
Specialistii in energie nucleara din Romania sunt insa destul de optimisti in ceea ce priveste situatia din Japonia. Ei sustin ca reactoarele nu sunt de fabricatie ruseasca, iar acest lucru presupune o mai mare siguranta si elimina riscul unei catastrofe comparabile cu cea de la Cernobil.
“Nu ne putem pronunta asupra situatiei din Japonia, deoarece nu avem toate datele tehnice la indemana. Reactoarele, desi sunt de provenienta americana, sunt vechi de 30-40 de ani, ceea ce inseamna ca, in cazul in care s-ar produce o explozie la reactorul 3 de la Fukushima, securitatea centralei nu ar mai fi de 99,99% asa cum se intampla in cazul centralelor de ultima generatie”, a declarat pentru “Green Report”, Nicolae Victor Zamfir, director general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei (IFIN-HH).
Directorul IFIN-HH mai spune ca centrala din Japonia este protejata de o anvelopa, iar, in cazul in care miezul reactorului s-ar topi, aceasta anvelopa poate sa impiedice un eventual dezastru.
Lucian Biro, expert in energie nucleara, la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), sustine, la randul sau, ca nu exista pericolul ca Japonia sa se confrunte cu un dezastru de proportiile celui de la Cernobil.
Miezul reactorului 3 de la Fukushima se poate topi oricand
“Miezul reactorului 3 de la Fukushima se poate topi oricand si se poate forma un fel de lava in interior, deoarece alimentarea cu apa a fost intrerupta, iar presiunea din interior a inceput sa creasca. Nu sunt insa pericole majore. Nu se poate forma un nor radioactiv, ci doar aburi care au, intr-adevar, incarcatura radioactiva, indeosebi cu cesiu 137. Oamenii de acolo insa nu se afla in pericol, si nici mediul”, a spus Lucian Biro, expert CNCAN.
Lucian Biro mai spune ca dupa ce va trece pericolul de explozie, centrala de la Fukushima ar putea fi inchisa, iar in jurul ei ar putea fi sapate santuri pentru decontaminare.