Mai multe utilaje pentru colectarea deseurilor, mai multe pubele pentru aruncarea selectiva a resturilor menajere, limite severe pentru poluarea fonica si actiuni puternice de constientizare a turistilor. Altfel spus, vara aceasta plajele vor fi mai putin poluate si mai curate decat in toti ceilalti ani, afirma autoritatile si agentii economici care se ocupa de administrarea litoralului. ONG-urile vor miza, pentru educatia de mediu, pe principiul recompensei.
Text de Ecaterina Procopov
Cea mai verde statiune de pe litoral va fi, anul acesta, Vama Veche. Proprietarii care detin pensiuni in aceasta zona trebuie sa aiba grija, in baza unui protocol de protejare si pastrare a zonei traditionale semnat cu Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), ca toate cosurile de gunoi, umbrelele si sezlongurile sa fie confectionate din materiale biodegradabile. "Vama Veche va deveni astfel singura zona rustica de pe litoral, asa cum este cunoscuta si la nivel international si pentru care trebuie pastrat aspectul atat de mult cunoscut in randul turistilor", spune Mircea Toma, presedintele Asociatiei "Salvati Vama Veche". Primarul comunei Limanu, de care apartine zona Vama Veche, a precizat ca, in cazul in care nu vor respecta aceste solicitari, proprietarilor le poate fi suspendat dreptul de folosinta a plajelor.
"In ceea ce priveste modul de colectare a deseurilor, suntem pregatiti mai bine decat in oricare dintre anii precedenti, datorita unui proiect prin care Limanu a achizitionat 2.000 de pubele de 120 de litri, 330 de containere de 1.000 de litri si doua masini de gunoi", a mai spus primarul Iustin Urdea. Pe de alta parte, organizatia "Salvati Vama Veche" ii va recompensa cu bere pe toti turistii care vor strange PET-urile de pe plaja.
Si operatorii de plaja din cele 47 de sectoare de litoral vor fi stimulati cu o recompensa. Cea mai curata fasie de plaja va primi, la fiecare doua saptamani, distinctia de cinci stelute. Actiunea "Plaja mea e mai curata" face parte din programul "Litoral curat", initiat de organizatia neguvernamentala Mare Nostrum, cu sprijinul Vodafone si al Directiei Apelor Dobrogea Litoral, aflat anul acesta la cea de-a patra editie. "Dorim sa-i responsabilizam mai mult pe agentii economici, carora le-au fost revendicate sectoarele de plaja, prin realizarea de monitorizari ale actiunilor de ecologizare, in urma carora cel mai bun va castiga. Competitia prinde bine", a spus directorul Mare Nostrum, Mihaela Candea.
Prin programul "Litoral curat" vor fi ampalsate, ca si anul trecut, 490 de cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor si se vor desfasura campanii educationale pentru mentinerea curateniei pe plaje, adresate turistilor.
"In Romania nu exista inca o cultura a reciclarii. Totusi, oamenii apreciaza astfel de programe tocmai datorita componentei lor de educatie ecologica. In cadrul chestionarelor de evaluare a proiectului "Litoral curat", peste 98% dintre respondenti au apreciat ca fiind "absolut necesara" continuarea proiectului, considerand ca daca cineva le va atrage permanent atentia asupra colectarii selective a deseurilor si asupra importantei reciclarii acestora, treptat vor incepe sa si creada in utilitatea acestora", a declarat, pentru "Green Report", Adrian Dita, Corporate Affairs Director la Vodafone.
In afara acestor cosuri, directorul DADL Gheorghe Babu ne-a spus ca operatorii de plaje vor instala alte peste 5.000 de pubele. Deseurile care vor fi colectate cu ajutorul a 26 de utilaje, de doua ori pe zi, vor fi transportate la cele trei depozite ecologice de pe litoral.