Statul roman nu prezinta interes fata de bancile comerciale in proiectele energetice pe care le deruleaza, a
declarat, vineri, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, care a participat la Emerging Europe Energy Summit, de la Frankfurt.
„Suntem dezamagiti de faptul ca bancile romanesti nu sunt invitate la proiectele energetice. Lipseste interesul statului de a se implica si intotdeauna a apelat la banci private straine precum Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in orice gen de Proiecte”, a explicat Bogza.
Potrivit acestuia, banca pe care o reprezinta este interesata sa investeasca in sectorul energetic, in special in cel care vizeaza resursele regenerabile sau cele nepoluante.
BERD este unul dintre principalii investitori de pe piata energetica romaneasca. In sectorul energetic sud-est European, unde se afla si Romania, BERD a investit, pana in prezent, este de 35 miliarde de euro. Necesarul de investitii pentru productia de energie este de 13 miliarde de euro, pentru retelele de transport al energiei si gazelor – 5,5 miliarde de euro, iar pentru modernizarea retelei de energie termica, 2,7 miliarde de euro.
Bancpost are ca actionar majoritar banca EFG Eurobank Ergasias, a doua institutie financiara din Grecia, cu active de circa 50,4 miliarde euro. La sfarsitul anului trecut, grupul Eurobank EFG avea peste 19.000 de angajati in Grecia si in strainatate si opera o retea de distributie de peste 1.200 de unitati si canale alternative. In ultimii ani, Eurobank EFG a lansat operatiuni in Bulgaria, Romania, Serbia, Turcia si, la inceputul anului trecut, a intrat pe pietele din Polonia si Ucraina.
Bancpost a inregistrat un profit net de 25,5 milioane lei (7,2 milioane euro), in 2006, dupa ce, in 2005, inregistrase pierderi de 1,2 milioane euro.