Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa reduca numarul substantelor poluante cu 33, in special pesticide si metale grele, pana in 2018, potrivit unui raport privind propunerea de directiva ce stabileste standarde legate de calitatea apei, votat, marti, in Parlamentul European.
Propunerea de directiva stabileste standarde de calitate a mediului pentru 33 de substante poluante – pesticide, metale grele si altele – care pot fi intalnite in rauri, lacuri sau ape de coasta, substante ce reprezinta o amenintare atat pentru supravietuirea ecosistemelor, cat si pentru sanatatea umana prin lantul alimentar.
Actuala propunere completeaza legislatia necesara pentru consolidarea Directivei 60/2000, mai multe substante poluante urmand a fi controlate si interzise.
Raportul a fost elaborat de Anne Laperrouze (ALDE, Franta) si a fost votat in a doua lectura (procedura de codecizie), fiind adoptat cu 673 de voturi pentru si 10 impotriva.
"Aceasta directiva va garanta un nivel ridicat de protectie a mediului acvatic, prin aplicarea principiului poluatorul plateste", a declarat raportorul PE, cu ocazia votarii prezentului raport.
Statele membre vor trebui sa indeplineasca, pana in 2018, standardele de calitate a apei, pe baza unor concentratii maxime permise si a unor valori medii anuale. 12 dintre cele 33 de substante poluante sunt deja clasificate drept "substante periculoase prioritare" si urmeaza a fi interzise pana in 2025.
Raportorul Anne Laperrouze (ALDE, Franta) a reusit sa obtina un acord cu Consiliul, solicitand astfel Comisiei Europene analizarea altor 31 de substante suplimentare, cu scopul de a le include in lista substantelor poluante, ce trebuie sa indeplineasca standarde de calitate pana in 2015 sau chiar sa fie interzise pana in 2025.
Avand in vedere faptul ca, in proximitatea surselor de poluare, aceste standarde nu pot fi indeplinite intr-o perioada de timp scurta, statele membre vor trebui sa stabileasca asa-numite "zone de amestec", unde concentratiile uneia sau mai multor substante poluante pot depasi standardele de calitate de mediu, cu conditia ca acestea sa nu afecteze conformitatea restului corpului de apa de suprafata cu aceste standarde.
Deputatii europeni solicita Comisiei Europene sa prezinta o propunere legislativa cu privire la standardele de calitate aplicabile concentratiilor de substante prioritare in sedimente si biota (organisme vii). Aceasta solicitare este diferita de pozitia Comisiei si a Consiliului, care intentionau sa limiteze monitorizarea doar la apele de suprafata.
Directiva va fi adoptata in 2008 si va intra in vigoare, cel mai devreme in 2010, la 18 luni dupa transpunere.