Stadionul Lia Manoliu, o constructie care putea fi verde

Text de Roxana Bucata

Stadionul National "Lia Manoliu" va deveni o arena moderna, care va cuprinde un teren de fotbal cu 60.000 de locuri si un stadion de atletism si rugby cu 15.000 de locuri. In urma reamenajarii in care se vor investi 160 de milioane de euro, stadionul va ajunge la standarde europene. Din pacate, arena va fi departe de standarde ecologice, intrucat singurele masuri verzi pe care le are in vedere Primaria Capitalei pentru construirea stadionului se refera la plantarea a 1.574 de arbori in parcurile administrate de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti.

La solicitarea "Green Report", Primaria Bucuresti, institutia care raspunde de acest proiect, a transmis ca nu se are in vedere folosirea energiilor regenerabile in construirea stadionului si nici nu se vor implementa alte masuri de protectie a mediului. "Spatiile verzi ce sunt afectate de lucrarile de construire a stadionului in totalitatea lor vor fi reamenajate si aduse la stadiul initial. Defrisarile au ca identificare sectorul 0, tribuna I, tribuna II, peluza I si peluza II", se arata in raspunsul institutiei.

De asemenea, zona verde a stadionului va fi refacuta complet, dupa cum ne-a declarat viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu. "Am facut o cerere si avem o hotarare de consiliu pregatita catre ANS sa ne predea si zona verde pe care s-o refacem complet. Acolo va fi un parc european. Avem proiectul deja facut pentru parcul respectiv, adica stim exact ce vrem acolo. Avem si arhitectul peisagist, asa ca toata zona de-acolo
intra intr-o refacere completa. Deocamdata, daca merge cineva acolo, vede o adunatura de tufisuri. Totul va fi facut dupa standardele europene", ne-a declarat Razvan Murgeanu.

Stadioane verzi in lume

Constructorii noului stadion national nu stiu ca stadioanele consuma cantitati enorme de energie si apa. Exista un mare potential de a reduce acest consum prin punerea in practica a unor dispozitive de curgere a apei sau prin trecerea la iluminare cu mai putina energie si la lumini automate. Profitand de aceste oportunitati, stadionul celor de la Dallas Cowboys din Arlington s-a inscris in programul Performance Track al Agentiei pentru Protectia Mediului din Statele Unite (EPA), fiind singurul stadion dintre cele 539 de companii membre. Oficialii stadionului au anuntat, de asemenea, si alte masuri prietenoase cu mediul care vor fi luate, precum reciclarea deseurilor alimentare, folosirea unui pavaj permeabil pentru reducerea scurgerilor de apa de ploaie din parcari si folosirea apei rezultate pentru irigarea spatiilor verzi care vor fi amenajate in zona.

Stadionul Dallas Cowboys nu este singurul exemplu verde. Arena Pepsi Center din Denver, Colorado se proclama a fi 100% verde datorita achizitionarii de energie regenerabila care sa compenseze in totalitate electricitatea folosita.

Oficialii arenei au anuntat, de asemenea, un program de incurajare a fanilor sa se implice in probleme ecologice, un pachet de imbunatatiri ale arenei vechi de 9 ani si implicarea arenei in programul Climate Leaders a EPA.

Febra verde a cuprins si echipa de fotbal american New York Mets care va lucra cu EPA pentru inverzirea Stadionului Citi Field, care se va deschide in 2009. Stadionul celor de la Mets, in valoare de 800 de milioane de dolari, va fi construit in proportie de 95% din otel reciclat si din peste 900 de tone de produse fabricate prin combustia carbonului reciclate. Astfel se vor economisi 800 de tone de dioxid de carbon.

De asemenea, cladirea administrativa a stadionului va beneficia de un acoperis verde de 1.400 de metri patrati. Stadionul va avea, totodata, dispozitive de curgere a apei cu ajutorul carora se vor economisi peste 4 milioane de galoane de apa pe an. Pachetul de masuri ecologice mai contine programe de reciclare si servicii aditionale de transport cu trenul sau cu autobuzul pentru a-i incuraja pe fani sa-si lase masinile acasa.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri