Federatia Romana de Speologie (FRS) va coordona, pentru cel putin un an, proiectele europene, politicile publice si publicatiile in domeniul protectiei pesterilor din Uniunea Europeana, a declarat, marti, presedintele FRS, Viorel Lascu.
Potrivit acestuia, reprezentantii Romaniei vor ocupa pozitiile de manager de proiect (secretariatul) si operatori in domeniile politici publice si publicatii, in cadrul grupului de lucru pe protectia pesterii al Federatiei Uniunii Europene de Speologie ((FSUE), reunit in perioada 9-11 noiembrie, in Parcul National Ramsau din Germania, cu prilejul Conferintei Internationale a Carstului Alpin.
"Faptul ca din cinci posturi ale grupului de lucru, doua au fost acordate Romanie este o recunoastere a activitatii Federatiei Romane de Speologie in protectia pesterilor si a carstului", a declarat presedintele FRS.
Anul 2007 este primul an in care Romania a aderat la Federatia Uniunii Europene de Speologie (FSUE), aceasta fiind si prima conferinta internationala organizata de FSUE la care Romania participa ca membru cu drepturi depline.
Ca responsabil cu politicile publice in protectia pesterilor, Viorel Lascu se va preocupa de activitatile privind contactele cu guvernele tarilor membre, influentarea politicilor nationale, unificarea legislatiei in domeniu si atragerea finantarilor UE in domeniu.
Scopul grupului de lucru pe protectia pesterilor din FSUE este de a actiona in domeniul protectiei si conservarii carstului si pesterilor la nivel national, cu ajutorul speologilor si a organizatiilor in care acestia activeaza in Europa.
La aceasta intalnire a grupului, au participat reprezentanti ai Germaniei, Frantei, Belgiei, Luxemburgului, Sloveniei, Romaniei, ai Federatiei de Speologie a Uniunii Europene, ai Uniunii Internationale de Speologie (UIS) si ai Uniunii Internationale de Conservare a Naturii (UICN).
Structura organizatorica mai cuprinde domeniul legislativ, campanii de promovare a activitatii grupului si de educatie, modul de comunicare in interiorul grupului, dar si cu publicul larg interesat in a obtine informatii in domeniu despre legislatia referitoare la carst si pesteri, exemple bune si rele ale lunii, diverse modalitati de cooperare in domeniu.
Prioritatile grupului pe termen scurt, mediu si lung vizeaza inventarierea legislatiei referitoare la carst si pesteri existente la nivelul fiecarei tari, propunerea unei Directive a pesterii si carstului care sa corespunda si Ghidului de protectie a pesterii si carstului IUCN si realizarea unor actiuni la nivel european si finantarea acestora prin programe europene.
Alte obiective sunt traducerea "Ghidului pentru protectia pesterii si carstului" IUCN in toate tarile; crearea unui ghid al FSUE – "10 lucruri pe care speologii le pot face pentru a proteja pestera"; campanii de promovare si actiuni educationale in scoli si pentru publicul larg la nivel european; cooperarea cu alte ONG-uri care activeaza in acest domeniu.