Biologii americani intocmesc lista speciilor de plante care trebuie salvate de extinctia in masa care ia amploare pe Pamant, informeaza Daily Mail.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Santa Barbara a anuntat ca Pamantul se afla, in prezent, in miezul celei de-a sasea mari perioade de extinctii. Din acest motiv, oamenii de stiinta vor sa stabileasca ce specii trebuie sa fie salvate neaparat.
Speciile care au caractere genetice unice sunt cele cu cea mai mare importanta asupra ecosistemului si ele ar trebui sa se afle in fruntea listei plantelor ce trebuie sa fie conservate.
Pierderea unei plante unice, precum floarea salbatica "piciorul cocosului", ar avea un impact mai mare asupra ecosistemului decat disparitia margaretelor sau a florii soarelui. Acestea doua din urma sunt strans inrudite si, daca una din ele dispare, cealalta va putea foarte usor sa umple nisa ramasa libera.
Planeta noastra se afla in mijlocul celei de-a sasea mari extinctii a vietii. Aproximativ 50% dintre speciile de plante si animale sunt pe cale de disparitie. Principala cauza a fenomenului sunt activitatile umane destructive.
Precedenta extinctie in masa, apropiata de nivelul celei din ziua de astazi, a avut loc in urma cu 65 milioane de ani, in Cretacic, si se crede ca a fost rezultatul coliziunii unui meteorit cu Pamantul. In virtutea actualei crize, oamenii de stiinta, biologii si botanistii din intreaga lume desfasoara investigatii ample pentru a stabili ce specii au prioritate in a fi salvate.