Speciile invazive pot cauza o noua extinctie in masa

Un influx de specii invazive poate opri procesul formarii de noi specii si poate atrage dupa sine disparitia in masa a altora, potrivit unui studiu american citat de sciencedaily.com.

Studiul analizeaza colapsul vietii marine de pe Pamant de acum 378 – 375 milioane de ani, care sugereaza ca ecosistemele actuale ale planetei, care se confrunta cu pierderea de biodiversitate, pot avea aceeasi soarta.

„Aceasta cercetare contribuie semnificativ la intelegerea invaziilor speciilor dintr-o perspectiva mai indelungata. Informatiile ne vor ajuta sa determinam cauzele si dimensiunile celor cinci mari perioade de disparitie a speciilor din istoria Pamantului si sa ne formam o imagine asupra actualei crize a biodiversitatii”, a declarat Lisa Boush, director de programe in cadrul Fundatiei Stiintifice Nationale din Statele Unite ale Americii.

Studiul este relevant pentru actuala criza a biodiversitatii, in contextul in care activitatea umana a introdus in ecosisteme un numar mare de specii invazive.

In plus, rata extinctiei in acest moment o depaseste pe cea din arele anterioare, inclusiv pe cea de acum 65 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii.

„Chiar daca am putea opri pierderea biodiversitatii, faptul ca am mutat toate aceste specii invazive pe tot globul ne-a adus intr-un punct din care ne va fi greu sa ne intoarcem, deoarece speciile invazive au suprimat celelalte specii substantial”, a declarat Alycia Stigall, cercetator la Universitatea din Ohio si coautor al studiului.

"Even if you can stop habitat loss, the fact that we’ve moved all these invasive species around the planet will take a long time to recover from because the high level of invasions has suppressed the speciation rate substantially," Stigall said.

Ecosistemele globului pot fi conservate canalizand eforturile spre generarea de noi specii, a adaugat aceasta.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri