Speciile disparute pericliteaza viitorul industriei farmaceutice

Mai multe medicamente provenite din natura, de la antibiotice la tratamente pentru cancer, ar putea fi pierdute daca lumea nu actioneaza pentru stoparea pierderilor de biodiversitate, se arata in cartea „Sustaining Life”, editata de Centrul pentru Sanatate si Mediu din cadrul Scolii de Medicina Harvard, informeaza Reuters.

Medicamentele in pericol sunt produse din chimicale provenite de la broaste, ursi sau molizi, iar autorii cartii sugereaza ca pierderile de specii din cauza schimbarilor climatice si poluarii pot lovi viitorul industriei farmaceutice.

Autorii cartii subliniaza mai multe exemple de medicamente care ar fi periclitate de pierderea biodiversitatii. De exemplu, o specie de broasca gasita in padurile tropicale din Australia in anii 80 isi creste puii in stomacul femelei folosind enzime care sunt folosite la tratarea ulcerului uman. Insa specia a disparut.

„Valoroasele secrete medicinale pe care le detineau sunt acum disparute pentru totdeauna”, spun Eric Chivian si Aaron Bernstein, autorii „Sustainable Life”.

In carte sunt alese sapte grupuri care sunt foarte valoroase pentru medicina: amfibieni, ursi, melci, rechini, primate, crabi si gimnosperme. Numai tratamentele provenite de la broaste includ toxine folosite pentru tratarea bolilor de inima, calmante, componente anti-bacteriene sau componente pentru dilatarea vaselor de sange.

O peptida (substanta chimica) provenita de la o specie de melci, care traieste in recifele de corali, este de 1.000 de ori mai puternica decat morfina, iar in testele clinice s-a dovedit a fi calmant pentru cazurile de cancer avansat si SIDA. O alta peptida provenita de la o specie de crabi s-a dovedit a fi folositoare in tratarea prostatei si cancerului la san.

O substanta provenita de la ursi este folosita in cazuri de fracturi ale oaselor si osteoporoza, o specie de molid poate trata Alzheimer, iar ficatul de rechin poate produce antibiotice.

Natiunile Unite spera sa ajunga la un acord pentru conservare in cadrul Conventiei pentru Diversitate Biogica ce va avea loc la Bonn, in mai.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri