Spatiile verzi, inamicul dezvoltarii economice

Text de Liana Buzea

De cand merg in Camera Deputatilor sa sustin legislatia spatiilor verzi aud necontenit urmatoarea fraza: „Stimati colegi, va propun sa luam in considerare dezvoltarea urbana cand votam ordonanta“ (OUG nr. 114/2007). Din ianuarie 2008 tot aud fraza asta si tot vad cum se amana votul. Deci deduc faptul ca ea ar sta in calea dezvoltarii oraselor, cel putin din punctul de vedere al deputatilor.

Motivatia

De-a lungul timpului, in Camera au trecut mai multe initiative legislative pentru spatiile verzi, avand acelasi obiectiv: protejarea lor de constructii. Insa, de fiecare data, ele au picat sub securea dezvoltarii urbane, durabile sau economice. Evident, toate aceste argumente spre supararea ecologistilor mereu prezenti in sala, care stiu foarte bine ca dezvoltarea durabila inseamna echilibru intre economic si natural.

Recent insa ni s-a demascat aceasta dezvoltare durabila: absorbtia fondurilor de investitii, lucrarile de utilitate publica si modernizarea oraselor romanesti. Aha, deci acum stim cine sau ce ni se opune.

Legatura reala cu economia

Analizand situatia, in ultimii ani pe spatii verzi s-au aprobat proiecte de centre comerciale, sedii de birouri, blocuri de locuinte la preturi ce depasesc insutit salariile obisnuite, restaurante sau chiar vile particulare. Oricat am incercat sa le acceptam amplasarea pe suprafete verzi care aerisesc orasul, adevarul este ca aceste proiecte imobiliare pot fi realizate si pe terenuri virane sau pe terenuri care nu se afla in interiorul unor parcuri.

Mergand mai departe, de cate proiecte de inlocuire a conductelor, de schimbare a cablurilor, de refacere a canalizarii, de reabilitare a spitalelor, de reabilitare a scolilor sau de refacere a drumurilor ati auzit? Acestea ar fi lucrarile de utilitate publica pe care, aparent, tot legislatia spatiilor verzi le opreste. Din pacate, pentru multe orase din Romania, sau chiar pentru multe zone din Capitala, aceste lucrari sunt inca de ordinul SF.

In plus, am o intrebare la care nimeni nu-mi raspunde: cum impiedica spatiile verzi dezvoltarea economica? Exista o serie de ramuri aleeconomiei romanesti care sunt inchise. Spre exemplu, in Romania nu se mai produc nasturi. Da, si eu m-am amuzat la inceput, dar cand m-am gandit la cate
locuri de munca si ce exporturi ar putea avea Romania, mi s-a dus zambetul. Mai mult, la un studiu amanuntit, cate alte ramuri s-ar gasi a fi inchise?

Asadar, cum stam de fapt ?

Cred ca pot spune fara griji ca spatiile verzi nu stau in calea dezvoltarii urbane sau economice. In termeni cunoscuti majoritatii romanilor, e 2-0  pentru ONG-uri! Ramane sa vedem insa daca aceasta va fi si realitatea din teren. Oare guvernantii isi vor indrepta atentia si interesele spre adevarata dezvoltare de care are nevoie Romania?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri