In sondaje, parlamentarii se opun exploatarilor miniere cu cianuri

Peste 67% dintre parlamentarii romani care au participat la un sondaj pe tema mineritului cu cianuri au declarat ca se opun acestor practici si sustin transpunerea in legislatia nationala a rezolutiei Parlamentului European care le interzice. Cu toate acestea, legea romaneasca se afla inca blocata in Comisia pentru Industrie, iar Parlamentul amana luarea unei decizii concrete.

Sondajul a fost realizat de Centrul pentru Politici Durabile – Ecopolis si Asociatia Salvati Dunarea si Delta, cu scopul de a obtine o pozitie din partea parlamentarilor pe tema transpunerii legislatiei europene si a proiectului de exploatare de la Rosia Montana.

Rezolutia europeana a fost votata in PE pe 5 mai 2010 si cere Comisiei Europene sa interzica complet tehnologiile care utilizeaza cianuri pana la sfarsitul anului 2011. In Romania, inititativa similara a fost propusa de senatorii Peter Eckstein si Gheorghe Funar, insa de pe 23 septembrie 2008, se afla blocata in Comisia pentru Industrii.

Opozitia, principalul contestatar al cianurilor

Dintre parlamentarii care sustin transpunerea rezolutiei europene intr-un proiect legislativ local pe parcursul urmatoarei sesiuni parlamentare, 92,9% sunt din coalitia PSD + PC, 66,7% fac parte din grupul minoritatilor, 62,8% apartin PNL, iar 51,4% sunt din PDL.
Procentul celor care s-au opus unei legi care sa interzica mineritul cu cianuri in Romania este minim, de doar 8,1%.

“Nu stiu cat de relevant va fi acest rezultat la vot, cred ca s-ar putea sa avem surprize. Sondajul este sub anonimat, deci multi sunt curajosi, insa cand au presiunea partidelor si a Guvernului, isi mai schimba pozitia”, a declarat Daciana Sarbu, membra a Grupului Parlamentar Socialist din PE, prezenta la conferinta de presa in care au fost anuntate rezultatele sondajului.

Ea a adaugat ca parlamentarii europeni au votat aproape in unanimitate rezolutia de interzicere a cianurilor in exploatarile miniere.

“In Parlamentul European am trecut rezolutia si acum asteptam sa vedem urmarile. Am epuizat toate caile si am intrebat Comisia de ce a lasat la latitudinea tarilor membre optiunea de a interzice sau nu aceste practici. Insa in cazul Parlamentului Romaniei nu sunt la fel de optimista”, a mai declarat Daciana Sarbu.

Impotriva cianurilor, dar de acord cu Rosia Montana

In ce priveste exploatarea de la Rosia Montana, 49,2% dintre parlamentarii consultati si-au exprimat dezacordul, 18,4% sunt in favoarea lui, in timp ce 32,4% au spus ca se abtin de la declaratii pe aceasta tema. Majoritatea celor care nu au oferit niciun raspuns au spus ca nu au suficiente informatii pentru a avea o parere despre Rosia Montana.

Paradoxurile continua: 67 dintre parlamentarii chestionati au spus ca vor interzicerea exploatarii cu cianuri, insa ca sunt de acord cu exploatarea de la Rosia Montana. Pana si sprijinul generalizat pentru o lege romaneasca anti-cianuri ridica semne de intrebare – membrii PSD + PC, cei mai ferventi aparatori ai ei, detin presedintia Comisiei pentru Industrii, in care s-a blocat proiectul Eckstein – Funar.

Sondajul a fost realizat in perioada noiembrie – decembrie 2010, pe 211 parlamentari.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri