Raportul grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), scris de 234 oameni de știință, a anuțat că încălzirea globală de aproximativ 1,1 grade Celsius a adus schimbări majore la nivel mondial, de la secete și furtuni la topirea ghețarilor. Dar nu este prea târziu să reducem emisiile răspunzătoare de încălzire climatică și să menținem creșterea temperaturii în cadrul obiectivelor convenite la nivel internațional de „mult sub” 2 grade Celsius și, în mod ideal, 1,5 grade Celsius – ceea ce ar contribui la oprirea sau încetinirea unora dintre impacturi, se arată în raport, informează Thomas Reuters Foundation News.
1. Aplicația în stil Pokemon care își propune să salveze pădurile Indoneziei
O aplicație indoneziană de crowdsourcing folosește spiritul competitiv al utilizatorilor săi prin crearea de jocuri de tip Pokemon Go pentru a ajuta la cartografierea terenurilor din arhipelag și pentru a proteja pădurile și indigenii.
2. Inteligența artificială folosită pentru monotorizare și avertizare
Inteligența artificială (AI) și instrumentele digitale sunt considerate din ce în ce mai mult ca o modalitate de a prezice și limita impactul urgențelor climatice. Tehnologia este utilizată pentru a trimite alerte de dezastre naturale în Japonia, pentru a monitoriza defrișările din Amazon și pentru a proiecta orașe inteligente mai ecologice din China.
3. Fermele de bureți de mare pentru a securizarea veniturilor
Stocurile de peștie din Zanzibar au început să se reducă în ultimul an, spun localinicii. Pentru ași proteja veniturile, femeile din Zanzibar învață acum să înoate și să cultive bureți naturali care pot rezista șocurilor climatice.
4. Nave de marfă eoliene
La două secole după ce primele nave cu aburi pe cărbune au traversat Oceanul Atlantic, o companie suedeză proiectează o revenire futuristă: o navă de marfă imensă, antrenată de vânt, care ar putea contribui la sfârșitul erei combustibililor fosili și la limitarea schimbărilor climatice.
5. Pompele solare inteligente opresc uscarea Africii
Pompele solare de înaltă tehnologie care cartografează rezervoarele subterane de apă dulce din Africa colectează date care pot ajuta la prevenirea uscării acestora. Pompele solare sunt utilizate de mii de mici fermieri din 15 țări africane, inclusiv Kenya și Uganda, ca o opțiune mai curată și mai ieftină decât cele alimentate cu motorină și benzină.
6. Folosirea turmelor de oi și capre pentru controlarea incendiilor
Sub spectrul înrăutățirii incendiilor, unii fermieri europeni intensifică o practică agricolă veche: folosirea oilor și caprelor pentru pășunatul pădurilor dense pentru a reduce severitatea incendiilor.
7. Dinamica incendiilor determinată cu ajutorul tehnologiei
În timp ce Statele Unite luptă împotriva incendiilor fără precedent, pompierii folosesc învățarea automată și modele statistice pentru a stabili din timp cum și unde s-ar putea răspândi flăcările.
8. Vopsea reflectorizată împotriva căldurii extreme
Femeile dintr-o mahala indiană vopsesc acoperișurile de tablă cu vopsea albă reflectorizantă. Vopseaua ajută oamenii să suporte mai ușor valurile de căldură mortale.
9. Fire elastice care generează electricitate
O echipă internațională de oameni de știință a dezvoltat un fir din nanotuburi de carbon – fire mici de atomi de carbon de până la 10.000 de ori mai mici decât un fir de păr – care produce electricitate din surse naturale.
10. Bogota adoptă transportul verde pentru a atinge obiectivele climatice
Capitala Columbiei vizează atingerea obiectivelor climatie până în 2050. Porivit unui sondaj, rezidenții îți doresc și mai multe piste pentru biciclete, autobuze electrice și telecabine, care acum sunt deja planu.